Därför är timmerprisernas rally ännu inte slut

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 4, 2021
  • Timmerpriserna nådde en ny rekordnivå igår på 1 600 dollar.
  • USA:s bostadsboom är den främsta drivkraften för rallyt.
  • Fed:s aggressiva monetära politik har bibehållit låga hypoteksräntor.

Timmerpriserna har fortsatt att öka under USA:s bostadsboom. Igår nådde de rekordhöga 1 600 dollar.

Timmerpriserna

Den amerikanska bostadsboomen

Att mängder av människor begränsats till sina hem på grund av covid-19-pandemin har inneburit att otaliga renovations- och ombyggnadsprojekt inletts och i sin tur ökat efterfrågan på trä. Men även om det är en del av förklaringen, finns det en mer övergripande faktor som driver upp timmerpriserna så drastiskt, nämligen USA:s bostadsboom. Federal Reserve uppger att de kommer att fortsätta med sin aggressiva politik tills den pågående ekonomiska återhämtningen är jämn och fullständig. Trots de pågående inflationsproblemen lämnade den amerikanska centralbanken räntorna oförändrade nära noll. Programmet för tillgångsköp syftar till att sänka lånekostnaderna ytterligare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det innebär att hypoteksräntorna sjunkit. Jämfört med motsvarande period ifjol har de 30-åriga fasta räntorna minskat med 25 punkter. Dessutom har räntorna sjunkit med 196 punkter från rekordhöjden på 4,94% i november 2018. Bolåneräntorna har också legat under 3%. Denna miljö har drivit upp bostadspriserna.

Enligt National Association of Realtors nådde de befintliga bostädernas medianförsäljningspris 329 100 dollar i mars. Siffran representerar en ökning med 17,2% på årsbasis. Dessutom ligger prisförhållandet mellan försäljning och listning på rekordhöga 101%. Intressant är att cirka 46% av de tillgängliga enfamiljshusen har sålts inom en vecka efter att de listats för försäljning.

På utbudsfronten har det varit brist på småhus under det senaste decenniet. Efter att bostadsbubblan 2008 sprack övergick byggföretagen till att satsa på lägenheter. Därefter rådde det en brist på cirka 3,8 miljoner enfamiljshus i slutet av 2020. Så länge bostadsboomen fortsätter kommer timmerpriserna att fortsätta att stiga till nya rekordnivåer.

Timmerpriserna – tekniska utsikter

Timmerpriserna har fortsatt att öka och slog ett nytt rekord igår. Det nådde hela 1 600 dollar innan de drog tillbaka till 1 575,6 dollar. I över ett år, före covid-19-pandemin, låg priset på cirka 400 dollar. Pandemin började och den låga efterfrågan ledde till att de flesta sågverken stängde portarna. I början av april låg priserna på cirka 250 dollar.

Efterfrågan har dock återhämtat sig sedan dess till oväntade höjder. Sedan början av 2021 har virkespriset stigit med cirka 81%. På det dagliga diagrammet handlas de över korta och långsiktiga EMA för 50 och 200 dagar. Priserna kommer sannolikt att fortsätta stiga när tjurarna riktar in sig mot 1 700 dollar. Det kommer sannolikt att uppleva ett visst motstånd vid 1 600 dollar på kort sikt dock. Nedtill i diagrammet kommer stödnivån troligen att ligga kvar vid 1 500 dollar.

Timmerpriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money