Råoljepriset: Är momentumet tillräckligt för att bryta över 68 dollar?

Författad av: Faith Maina
maj 4, 2021
  • Råoljepriset reagerar på efterfrågeoptimism trots Indiens ökande antal covid-19-fall.
  • Brent-terminerna ligger på 67,43 dollar – upp från måndagens lägsta nivå på 66.08.
  • Återhämtningen för den globala oljeefterfrågan kan enligt Goldman Sachs pressa priset till 80 dollar.

Råoljepriset svarar på den optimismen kring efterfrågan trots de ökande antalet covid-19-fall i Indien. Brent- och WTI-terminerna ligger på 67,43 respektive 64,35 dollar.

Råoljepriset

Ökad efterfrågeoptimism

Råoljepriset ökar som en reaktion på optimismen för ökande efterfrågan. Det är bl.a. en följd av att vaccinationsprogrammen i olika delar av världen fått fart. Europa, en av de regioner som haft svårt att skaka fram tillräckliga mängder vaccin de senaste månaderna har nu gjort stora framsteg vad gäller vaccinationstakten. Antalet vaccinerade medborgare i Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Italien ligger nu på 73,4%, 30,7%, 36% respektive 34,3% av befolkningen. I USA har över 50% av den vuxna befolkningen fått minst en dos av något av vaccinerna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kommande återöppningen av ekonomierna har fått Goldman Sachs att justera sin prognos för råoljepriset till 80 dollar under årets andra kvartal. Banken förväntar sig att ökade resor under sommaren kommer att öka den globala efterfrågan på olja med 5%. De förutsäger också att efterfrågan på flygbränsle kommer att öka med 1,5 miljoner fat per dag (bpd).

Prognosen kommer vid en tidpunkt då OPEC förväntas gradvis öka oljeproduktionen. Alliansen kommer att pumpa in 2 miljoner bpd till marknaden från maj till juli. För de som vill handla olja kommer den här veckans lagerstatistik från USA att vara avgörande för att bedöma situationen för den globala efterfrågan på olja. Analytikerna vid EIA förväntas presentera en avläsning på -2,191 miljoner fat på onsdagen.

Råoljepriset – Tekniska utsikter

Råoljepriset har fallit något efter måndagens kraftiga stigning. Förra veckan sjönk Brent-oljeterminerna från 68,96 som högst i torsdags till 66,25 i fredags. Under gårdagens session studsade priset tillbaka något när tjurarna försökte testa den högsta punkten på en halv månad hög. I skrivande stund ligger de globala oljeterminerna på 67,56 dollar.

På 2-timmarsdiagrammet ligger priset över de 14 och 28 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Med tanke på optimismen kring efterfrågan kommer råoljepriset sannolikt att stiga till 68 dollar. Tjurarna kommer att försöka samla tillräckligt med momentum för att testa aprils topp på 68,94. Samtidigt kommer stöd- och motståndsnivåerna att vara 67 respektive 67,82. Nedtill i diagrammet kommer ett fall under 67 att se björnarna rikta in sig mot 66 dollar.

Brent råoljepris