EUR/USD: Nivåer att hålla ögonen på efter Yellens räntekommentar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 5, 2021
  • EUR/USD-paret drog sig tillbaka efter det relativt offensiva uttalandet från Janet Yellen.
  • Hon sa att Fed bör börja höja räntorna för att förhindra att ekonomin överhettas.
  • Paret kan fortsätta att falla inför de amerikanska löneuppgifterna på fredag.

EUR/USD-priset har endast sett marginella förändringar idag när marknaden reagerar på det senaste uttalandet om de amerikanska räntorna från finansminister Janet Yellen och blandade uppgifter från europa. Det handlas till 1,2015, vilket är något över dagens lägsta punkt på 1,1985.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Janet Yellen pratar om räntor

Janet Yellen är en populärekonom som för närvarande tjänar som finansminister i USA. Innan hennes nya roll tjänstgjorde hon som Federal Reserve Chair, där hon hjälpte banken att flytta från nollräntor för några år sedan. Därför tenderar marknaden att respektera hennes åsikt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I ett uttalande igår sa hon att banken sannolikt kommer att börja höja räntorna gradvis för att förhindra att ekonomin överhettas. Även om finansministeriet inte har någon befogenhet att bestämma vilka åtgärder Federal Reserv ska vidta så kan hennes åsikt ändå påverka medlemmarna.

Dessutom går den amerikanska ekonomin relativt bra. Aktierna ligger på rekordhöga nivåer medan den ekonomiska datan har varit robust. Idag visade uppgifter från ADP att den privata sektorn skapade fler än 742 000 jobb i april efter att ha skapat fler än 525 000 jobb under föregående månad.

Imorgon väntar uppgifter om hur många amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången och på fredag publiceras den senaste Nonfarm Payroll-rapporten (NFP).

EUR/USD ligger också stadigt när marknaden smälter de senaste blandade ekonomiska uppgifterna från Europa. Enligt Markit gick tjänstesektorn relativt bra i april. Tjänste-PMI ökade från 49,6 till 50,5.

Tjänstesektorn kämpade dock i viktiga ekonomier som Tyskland, Italien och Frankrike. I Tyskland föll tjänste-PMI från 51,5 i mars till 49,9 i april medan i Italien föll PMI till 47,3. Det finns fortfarande en möjlighet att sektorn kommer att studsa tillbaka när regeringarna ökar vaccinationstakten.

EUR/USD: teknisk prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD har dragit sig tillbaka efter att ha stigit till den högsta punkten på flera månader på 1,2154 i april. Paret ligger mellan 38,2% och 23,6% Fibonacci retracement-nivåerna. Paret har också sjunkit under 25- och 15-dagars glidande medelvärden, vilket också är en baissignal. Det har också bildat ett huvud och axlar-mönster. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta att dra sig tillbaka eftersom marknaden riktar in sig mot 50% retracement vid 1,1930.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust