NZD/USD skuter upp efter offensiva RBNZ-kommentarer, men försäljningen kan återupptas

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 5, 2021
  • NZD/USD steg igår efter ett offensivt uttalande från RBNZ:s ordförande Adrian Orr.
  • Han sa att den nyzeeländska centralbanken är beredd att skärpa marknadsförhållandena.
  • Paret steg också efter de starka sysselsättningsuppgifterna från Nya Zeeland.
  • Teknisk analys visar att paret kan återuppta en fallande trend.

NZD/USD.paret studsade tillbaka efter relativt stark ekonomiska data från Nya Zeeland. Det steg från nattens lägsta punkt på 0,7115 till 0,7170.

NZD/USD
NZD/USD

Nya Zeelands ekonomi återhämtar sig

Nya Zeelands regering har med rätta berömdts för sin koronavirusrespons. Regeringen fattade snabba beslut som ledde till endast 25 dödsfall och färre än 4 000 infektioner. Dessa åtgärder hjälpte också Nya Zeelands ekonomi att förbli relativt starkt när jämförbara länder kämpade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna ekonomiska tillväxt accelererade under första kvartalet. Enligt Statistics Nya Zeeland sjönk landets arbetslöshet till 4,7% under första kvartalet jämfört med tidigare 4,9%. Detta var en bättre avläsning än medianuppskattningen på 4,9%. Under samma period steg andelen från 70,2% till 70,4%. Lönerna förbättrades också och ökade med 1,6% jämfört med motsvarande period föregående år.

Dessa siffror visar att landets ekonomi sannolikt kommer att se en snabbare återhämtning än många andra länder. Faktum är att reservbanken i Nya Zeeland (RBNZ) släppte ett relativt offensivt uttalande. I uttalandet sa ordförande Adrian Orr att ekonomin har återhämtat sig bättre än väntat men varnade för att sårbarheter kvarstår. Viktigast av allt påpekade han att banken var redo att strama åt penningpolitiken. Han sa:

”Vi kommer att titta på hur marknadsförhållandena reagerar på regeringens senaste politiska förändringar. Vid behov är vi beredda att ytterligare skärpa utlåningsvillkoren för bostäder med hjälp av LVR-krav eller ytterligare verktyg som vi bedömer lämpliga.”

NZD/USD studsade också tillbaka efter att Janet Yellen, USA:s finansminister, tog tillbaka några av sina tidigare kommentarer om räntorna. Igår sa hon att Fed sannolikt kommer att höja räntorna för att förhindra att ekonomin överhettas. Senare förtydligade hon sina kommentarer och sa att hon inte förutspådde högre räntor. Ekonomer hos många valutamäklare tror ändå att Fed snart kommer att bli mer offensiva.

NZD/USD-prognos

NZD/USD
NZD/USD technical chart

Det fyra timmar långa diagrammet visar att NZD/USD-paret har studsat tillbaka efter att ha fallit kraftigt igår. Paret har också bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Det har också flyttat sig något över 38,2% Fibonacci retracement-nivån. Det förblir också något under 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Därför misstänker jag att paret kommer att återuppta den fallande trenden när björnarna riktar in sig mot 50% retracement-nivån vid 0,7115.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust