USD/CHF-prognos när Schweiz ekonomiska återhämtning accelererar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 5, 2021
  • USD/CHF-paret har stigit de senaste två dagarna.
  • Denna utveckling beror främst på den totalt sett starkare amerikanska dollarn.
  • Den tekniska analysen pekar på att paret kommer att bryta ut nedåt inom kort.

USD/CHF-priset steg för andra dagen i rad när dollarns rally accelererade. Paret ignorerade också de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Schweiz. Det handlas till 0,9147, vilket är något över årets hittills lägsta nivå på 0,9080.

USD/CHF
USD/CHF prisutveckling

Den amerikanska dollarns styrka

USD/CHF-paret stiger främst till följd av den amerikanska dollarns styrka. Det amerikanska dollarindexet (DXY) har stigit för andra dagen i rad när marknaden reagerar på det offensiva uttalandet av Janet Yellen. I ett tal på tisdag uppgav hon att Federal Reserve kan behöva börja gradvis strama åt för att förhindra att ekonomin överhettas. En offensiv Federal Reserve-politik skulle vara positiv för USD/CHF-paret.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om Fed har åtagit sig att upprätthålla låga räntor så tror analytiker vid flera valutamäklare att banken kommer att tvingas ändra melodi. Dessutom verkar den amerikanska ekonomin gå urstarkt. Tillverkarna klarar sig bra när efterfrågan ökar medan arbetsmarknaden stramar åt när landet öppnar igen.

USD/CHF-paret stiger även efter att de senaste uppgifterna visade att Schweiz ekonomi återhämtar sig. På måndagen visade data från Procure.ch att landets tillverknings-PMI steg från 66,5 i mars till 69,5 i april. Detta var den högsta siffran som registrerats och är ett bevis på att landets tillverkare klarar sig bra.

På tisdag visade en rapport från Statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO) att konsumenternas förtroende återhämtar sig. Sammantaget ökade konsumenternas sentiment till -7 i april, vilket är nära nivåerna innan pandemin startade. Denna tillväxt berodde främst på betydande förbättringar av den allmänna ekonomiska utvecklingen efter att regeringen intensifierat sitt vaccinationsarbete.

USD/CHF reagerar också på förbättringen av Schweiz konsumentprisindex (KPI). Huvud-KPI steg med 0,3% på årsbasis i april efter att ha sjunkit med 0,2% föregående månad. Även om KPI låg under SNB:s mål på 2% var det första gången siffran var positiv på flera månader.

USD/CHF-prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk gar

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CHF-paret har stigit de senaste dagarna. Samtidigt har paret korsat 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA) medan Relative Strength Index (RSI) har stigit. Paret verkar också ha bildat ett stigande kanalmönster. Därför finns det en möjlighet att paret kommer att fall när björnarna riktar in sig mot årets hittills lägsta nivå på 0,9080.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust