Tre spaningar från PayPals resultatrapport för första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 6, 2021
  • PayPal Holdings rapporterar rekordvolym under det första kvartalet.
  • Onlinebetalningsföretaget överträffade Wall Streets prognoser under Q1.
  • PayPal Holdings förutspår nu en intäktstillväxt på 20% i år.

PayPal Holdings Inc. (NASDAQ: PYPL) rapporterade en rekordvolym under räkenskapsårets första kvartal eftersom covid-19-restriktionerna fortsatt att driva e-handeln de senaste månaderna. Tack vare det starka kvartalsresultatet höjde det amerikanska företaget sin prognos för helåret.

1. Ekonomisk utveckling

PayPal meddelade att deras nettoresultat under första kvartalet uppgick till 790 miljoner pund, vilket motsvarar 66,16 pence per aktie. Under motsvarande kvartal förra året begränsades nettoresultatet till betydligt lägre 60,41 miljoner pund eller 5,03 pence per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På justerad basis tjänade onlinebetalningsplattformen rekordhöga 88 pence per aktie, jämfört med fjolårets Q1 på 47,46 pence per aktie. PayPal genererade 4,34 miljarder pund i intäkter under första kvartalet – en ökning från 3,32 miljarder pund förra året.

Enligt FactSet hade experter förutspått att företaget skulle bokföra en intäkt på 4,25 miljarder pund och 73 pence i justerad EPS. I mars lanserade PayPal tjänsten ”Checkout with Crypto” som nu gör det möjligt för deras användare att göra betalningar med kryptovalutor.

2. Betalningsvolym och nya aktiva konton

Den totala betalningsvolymen, tillade PayPal, steg till rekordhöga 204,95 miljarder pund under första kvartalet, jämfört med förväntade 190,35 miljarder pund. Det innebär att det San Jose-baserade företagets totala betalningsvolym under de senaste 12 månaderna översteg 720 miljarder pund för första gången.

Enligt PayPal lockade de 14,5 miljoner nya medlemmar netto till sin betalningsplattform det senaste kvartalet. Antalet transaktioner per aktivt konto uppgick till 42,2, vilket motsvarar totalt 4,5 miljarder transaktioner som det behandlade under första kvartalet.

3. Prognos för hela räkenskapsåret

För hela budgetåret förutspår PayPal nu en intäktstillväxt på cirka 20% på årsbasis De förväntar sig att det justerade resultatet per aktie kommer att stiga med cirka 21% i år. Det Nasdaq-noterade företaget förväntar sig också upp till 55 miljoner nya aktiva konton netto under budgetåret 2021.

I separata nyheter från USA publicerade e-handelswebbplatsen Etsy också sin kvartalsrapport efter att börsen stängde igår.

Inverkan på aktiekursen

PayPals aktier steg med cirka 5% under gårdagens efterhandel. Aktierna byter nu händer för 187 pund per aktie. Som jämförelse inleddes året på lägre 167 pund per aktie. Läs mer om hur du väljer vinnande aktier.

I skrivande stund har betalningsjätten ett marknadsvärde på 209 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 69,89.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust