Ginkgo Bioworks börsnoteras i en SPAC-affär värd 15 miljarder dollar

Av:
May 12, 2021
Uppdaterad: Jun 1, 2022
Listen
  • Ginkgo Bioworks avslöjade att de kommer att börsnoteras via en SPAC-sammanslagning.
  • Affären värderar företaget till 15 miljarder dollar.
  • Affären förväntas avslutas under tredje kvartalet 2021.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Ginkgo Bioworks, ett bioteknikföretag med säte i Boston, har meddelat att det kommer att börsnoteras genom en fusion med specialförvärvsföretaget (SPAC) Soaring Eagle Acquisition Corp. (SRNG), i en affär som värderar företaget till 15 miljarder dollar. Företaget förväntar sig att generera intäkter på 2,5 miljarder dollar tack vareaffären.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Aktierna i Soaring Eagle Acquisition Corp. steg efter tillkännagivandet igår men föll senare på grund av svaghet på de bredare marknaderna.

Vad gör företaget

Copy link to section

Ginkgo Bioworks grundades 2008 av VD Jason Kelly, en doktor från MIT, tre klasskamrater – Reshma Shetty, Barry Canton och Austin Che – och deras professor Tom Knight. Företaget kallar sig ett ”organismföretag” och har en vision om att programmera celler i stor skala med applikationer inom olika branscher inklusive läkemedel, livsmedel och jordbruk och industri.

“Magin i biologin är att celler drivs av digital kod som liknar en dators, förutom att det istället för 0:or och 1:or är A, T, C och G,” säger Kelly. “Ginkgos plattform gör det enklare att programmera den här koden, och vi gör denna plattform tillgänglig för organisationer som arbetar för att lösa våra mest angelägna problem.”

Befintliga investerare inkluderar Cascade Investment, Casdin Capital, General Atlantic, Senator Investment Group, fonder och konton under rådgivning av T. Rowe Price Associates, Inc. och Viking Global Investors.

Detaljer om affären

Copy link to section

Affären värderar företaget till 15 miljarder dollar. Företaget kommer att generera intäkter på 2,5 miljarder dollar som en del av affären, inklusive 1,72 miljarder dollar från SPAC-sammanslagningen och resterande 775 miljoner dollar i engagerade privata investeringar i kapital (PIPE) från en grupp markeringsinvesterare, som inkluderar Baillie Gifford, Putnam Investments och Morgan Stanley Investment Managements Counterpoint Global och en investering på 75 miljoner dollar från Soaring Eagles sponsorgrupp.

Efter att affären avslutats kommer befintliga investerare, SRNG-aktieägare, PIPE-aktieägare och SPAC-sponsorer att äga ungefär 84%, 10%, 4% respektive 2% i företaget.

Företaget genererade intäkter på 76,7 miljoner dollar förra året. Enligt investerarpresentationen förväntar de sig att öka intäkterna till 628 miljoner dollar år 2024, vilket motsvarar en 84% årlig omsättningstillväxt under perioden 2021–24. Företaget förväntar sig bli EBITDA-positiva 2025.

Affären förväntas avslutas under tredje kvartalet i år.

Aktier & Fonder