Sojabönepriset går in i överköpt territorium inför WASDE-rapporten

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 12, 2021
  • Sojabönspriset ligger på den högsta nivån på 9 år på 1 646,25 dollar.
  • Priset ligger i det överköpta territoriet med en RSI på 80.
  • Investerare väntar nu på maj månads WASDE-rapport.

Sojabönapriset ligger på den högsta nivån på nio år inför maj månads WASDE-rapport. De stigande priserna har placerat råvaran i det överköpta territoriet med en RSI på 80. Rapporten kommer vid en tidpunkt då stigande råvarupriser har återupplivat inflationsproblemen. Amerikansk majs har för närvarande ökat med 0,22% till 723,60 dollar. Medan London-vete har stigit med 0,54%, har amerikanskt vete sjunkit med 0,09% till 741,30 dollar. Investerare väntar på om USDA:s prognoser bland ökad oro för kinesisk efterfrågan och utbud.

Priset på sojabönor

Kommande WASDE-rapport

Det amerikanska jordbruksdepartementet planerar att publicera WASDE-rapporten för maj månad inatt svensk tid. I aprilrapporten höjde USDA sina prognoser för sojabönepriset under den aktuella säsongen med 10 cent till 11,25 dollar per bushel.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt höjde de sin prognos för den globala sojabönaproduktionen med 1,4 miljoner ton till 363,2 miljoner ton. Justeringen berodde till stor del på de gynnsamma väderförhållandena i Brasiliens sojabönodlingsområden. För de som vill investera i råvaror kommer fokus i nattens rapport att ligga på den globala produktionen. Det beror främst på ökande kinesiska efterfrågan och ogynnsamma väderförhållanden i vissa delar av Brasilien.

Andra jordbruksråvaror stiger också inför rapporten. Majspriset steg med 0,22% till 723,60 dollar, priset på ris har stigit med 0,78% till 14,18 dollar. I samband med jordbruksvarornas nuvarande prisutveckling noterade Commerzbank att: ”Marknaden är särskilt nervös inför de första globala USDA-prognoserna för 2021/22.”

Sojabönepriset – teknisk prognos

Sojabönepriset liger på sin högsta nivå sedan september 2012. I skrivande stund har sojaböneterminer ökat med 1,95% till 1 646,25 dollar. Detta är en tillbakadragning från 1 654 tidigare idag. På 3-timmarsdiagrammet handlas det över de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom, med en RSI på 80, är priset i det överköpta territoriet.

Jag förväntar mig att sojabönepriset kommer att sjunka ytterligare till 1 600 dollar, där det kommer att hitta stöd. Trots det kvarstår de hausseartade utsikterna. Efter tillbakadragandet kommer tjurarna sannolikt ha samlat tillräckligt momentum för att driva upp priset till 1 792 dollar, vilket kommer att vara den högsta nivån sedan den 6 september 2012.

Priset på sojabönor
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust