Wall Street-banker söker nya konsumenter: de som saknar kreditbetyg

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada… read more.
on maj 14, 2021
  • Amerikanska banker har gått med på ett pilotprogram med fokus på personer utan kredithistorik.
  • Pilotprogrammet inleds senare i år.
  • Bankerna använder uppgifter från insättningskonton för att bedöma sökandes kreditvärdighet.

Cirka tio stora amerikanska banker har valt att delta i ett pilotprogram för att utöka kredittjänster till personer som saknar kreditbetyg och därmed blivit utestängda från lånemöjligheter, enligt en artikel i Wall Street Journal.

Människor kan sakna kredithistorik om de endast använder kontanter eller debetkort för betalningar – eller är nyanlända i USA. Cirka 53 miljoner vuxna i USA har inga traditionella kreditbetyg, enligt Fair Isaac Corp.

Hur kommer pilotprogrammet att fungera?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under pilotprogrammet, som planeras komma igång i år, kommer bankerna att dela sökandens insättningskontouppgifter med varandra för att fastställa om de sökande är ekonomiskt ansvariga – baserat på deras kontosaldon över tid och deras kassakreditshistorik. Kontodatan kommer att granskas först efter att banker försökt kontrollera sökandens kreditbetyg men gått bet.

Låt oss säga att en person utan kredithistorik har ett insättningskonto hos Wells Fargo (NYSE: WFC). JPMorgan (NYSE: JPM) kan nu godkänna en sådan persons kreditansökan baserat på hans användning av insättningskontot hos Wells Fargo.

JPMorgan räknar med att kunna börja godkänna ansökningar så snart som i höst.

Vad gäller för andra kreditprodukter?

Piloten börjar med kreditkortsansökningar. De som godkänns för kreditkort genom den nya metoden kan skapa en lånehistoria genom att visa upp sina kreditkortsbetalningar – och kan då bli berättigade till andra kreditprodukter som autolån och inteckningar.

Bankerna får nya tillväxtmöjligheter

Banken får tillgång till ett kundsegment som tidigare har varit utelåsta från lånemöjligheter. Så småningom kan banker kunna sälja andra produkter till dessa kunder och öka sina räntenetton.

Men det finns också en möjlighet för bankerna att hoppa av piloten om de bokför kreditförluster på grund av dessa nya kunder. Misslyckade försök har också gjorts tidigare för att ta itu med frågan om att erbjuda kredit till personer utan lånehistorik.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money