Den globala bilmarknaden förlorar 110 miljarder dollar i intäkter på grund av bristen på chip

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 15, 2021
  • AlixPartners förutspår en förlust på 3,9 miljoner fordon 2021 på grund av chipbristen.
  • Bidens administration öronmärkt 50 miljarder dollar till den amerikanska halvledarindustrin.
  • Den globala bilindustrin kommer sannolikt att drabbas hårdast under Q2.

I en rapport på fredag sa konsultföretaget AlixPartners att den globala fordonsindustrin förväntas se en omsättningsförlust på 110 miljarder dollar (78 miljarder pund) i år på grund av den pågående bristen på halvledarchip.

I januari förutspådde det New York-baserade företaget en betydligt mer begränsad smäll mot intäkterna på 60,6 miljarder dollar när bristen får biltillverkarna att minska produktionen. Denna 81,5-procentiga ökning av prognosen, enligt AlixPartners Mark Wakefield, beror på flera faktorer, inklusive väderrelaterade störningar i försörjningskedjan och en brand som nyligen drabbade chipleverantören Renesas Electronics.

Biden har öronmärkt 50 miljarder dollar för den amerikanska halvledarindustrin

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Prognosen i januari sa att den globala produktionen skulle minska med 2,2 miljoner fordon på grund av chipbristen. Den uppdaterade uppskattningen förutspår däremot en förlust på 3,9 miljoner fordon 2021. Leveransbegränsningen drev Biden-administrationen till att öronmärka 50 miljarder dollar från sitt infrastrukturpaket på 2 biljoner dollar för den amerikanska halvledarindustrin.

I sina senaste tillkännagivanden har Ford Motor och General Motors uppskattat 2,5 miljarder respektive 1,5 miljarder dollar i minskade helårsintäkter på grund av chipbristen. I en intervju med CNBC sa AlixPartners Dan Hearsch:

”Det finns upp till 1 400 chips i ett typiskt fordon idag, och det antalet kommer bara att öka när industrin fortsätter sin marsch mot elfordon, allt fler anslutna fordon och slutligen autonoma fordon. Så detta är verkligen en kritisk fråga för branschen.”

Bristen på chip bottnar i covid-19-krisen

Hearsch förväntar sig att den globala fordonsindustrin kommer att drabbas hårt under andra kvartalet. Leveransbegränsningen kommer troligen inte att försvinna helt ens under 2022, tillade han. Emellertid kommer biltillverkare fortfarande att ha tillräckligt med chips vid den tidpunkten för att producera önskat antal fordon.

Bristen på chips uppstod på grund av covid-19-pandemin som tvingade biltillverkare att tillfälligt stänga ned sina produktionsanläggningar. Eftersom efterfrågan från den globala bilindustrin kraschade så skrev chipleverantörerna istället avtal med företag inom konsumentelektronik och andra sektorer som inte förväntades drabbas lika hårt av hälsokrisen. Hearsch sa att:

”Den högsta prioriteten för biltillverkare just nu är att mildra de kortsiktiga effekterna av denna störning så gott de kan, vilket kan inkludera att hantera förväntningarna (investerares och långivares) och omförhandla kontrakt.”

I relaterade nyheter meddelade chiptillverkaren Kneron att man vill förvärva bildsignalprocessorn Vatics.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust