Järnmalmspriset: Här är en aspekt som ligger utanför Kinas kontroll

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on maj 17, 2021
  • Järnmalmspriset sjönk med 9,5% på torsdagen efter att ha ökat med 10% förra måndagen.
  • Kina strävar efter att tämja råvarupriserna genom att statsrådet samordnar penningpolitiken och annan politik.
  • Under den kommande veckan kommer järnmalmspriset att påverkas av FOMC:s mötesprotokoll.

Järnmalmens prisutveckling den senaste veckan påverkades av rädslan för inflation i USA och den kinesiska regeringens ansträngningar att kontrollera priser. Under den kommande veckan kommer FOMC-mötesprotokollet att kasta nytt ljus över malmens fortsatta utveckling.

Priset på järnmalm

Kinesiska försök att tämja priserna

Kinesisk efterfrågan var den viktigaste drivkraften för järnmalmspriset hela förra veckan. Landets obevekliga åtgärder för att begränsa den aggressiva prisuppgången har dock också spelat in. På måndagen handlade terminerna på järnmalm på kinesiska Dalian Commodity Exchange på en rekordhög nivå efter att ha stigit med 10% till 206,20 dollar per ton. Byggstänger och varmvalsade spolar ökade också med 6 012 respektive 6 335 yuan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som svar på de stigande råvarupriserna höjde den kinesiska råvarubörsen marginalkraven och handelsavgifterna. Regleringsåtgärderna syftade till att avskräcka spekulanterna som drivit prisrallyt.

Medan handeln begränsades på tisdag var järnmalmspriset tillbaka på onsdagen. Därefter höll den kinesiska premiärministern Li Keqiang ett möte med statsrådet för att hitta en praktisk lösning. Enligt ledaren är effektiv samordning av penningpolitiken med annan politik avgörande för att hantera de stigande råvarupriserna.

Även om statsrådet inte gav detaljer om de föreslagna åtgärderna hade nyheterna en betydande inverkan på järnmalmspriset. På torsdag sjönk referensvärdena för järnmalmen för leverans i september på Dalian Commodity Exchange med 7,5% till 1 217 yuan (188,66 dollar) per ton. Tidigare under sessionen hade priserna sjunkit med 9,5% till 1 190 yuan. Samtidigt sjönk stålarmering och varmvalsade spolar med 2,6% respektive 1,9%. Under de kommande sessionerna kommer investerare att vara nyfikna på hur den kinesiska regeringens interventioner kommer att påverka järnmalmspriset.

Inflationsproblem

Prisjusteringen av järnmalmen har varit kärnan i de pågående inflationssamtalen – en aspekt som den kinesiska regeringen inte kan kontrollera. Stigande råvarupriser är en av de aspekter som har ökat investerarnas rädsla för att den amerikanska ekonomin ska överhettas.

Under den kommande veckan kommer investerare att fokusera på hur råvarans pris reagerar på FOMC:s mötesprotokoll som väntas på onsdag. Federal Reserve har upprätthållit en återhållsam ton, vilket indikerar att den förväntade inflationen är övergående. I torsdags bagatelliserade Fed-tjänstemännen, Christopher Waller och Thomas Barkin sannolikheten att inflationen skulle passera Feds mål under en längre period.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust