Travis Perkins returnerar nettovinsten från P&H-försäljningen till aktieägarna

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 21, 2021
  • Travis Perkins plc säljer sin P&H-enhet till ett dotterbolag för HIG Capital.
  • Affären på 325 miljoner pund förväntas slutföras i slutet av augusti.
  • Travis Perkins beslutade om 35 pence per aktie i en särskild utdelning.

Ett dotterbolag till investeringsfirman HIG Capital har köpt rörlednings- och uppvärmningsverksamheten från Travis Perkins plc (LON: TPK) för 325 miljoner pund. Efter att affären slutförs, vilket förväntas ske i slutet av augusti enligt Storbritanniens största försäljare av byggmaterial, har de för avsikt att returnera vinsten till sina aktieägare.

Travis Perkins öppnade cirka 3% upp på aktiemarknaden idag men förlorade hälften av intradagsvinsten nästa timme. Aktierna handlas nu för 16,34 pund per aktie, jämfört med lägre 12,96 pund per aktie i början av året.

Travis Perkins tillkännager en särskild utdelning

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Travis Perkins tillkännagav 35 pence per aktie i en särskild utdelning för att returnera nettovinsten från försäljningen till sina aktieägare. Det återstående beloppet, tillade de, kommer att returneras i form av ett återköpsprogram för företagets aktier.

Nyheten kom nästan en månad efter att det London-noterade företaget sålde Wickes. År 2018 avslöjade Travis Perkins sin plan på att krympa sin portfölj. Försäljningen av VVS-enheten idag markerar slutförandet av planen. I en kommentar till nyheterna sa Davy Research på fredagen:

”Aktieägarna sitter nu kvar med en mindre, handelsfokuserad verksamhet med en årlig intäkt på över 4 miljarder pund, bestående av en marknadsledare inom distribution av byggnader och den snabbt växande Toolstation.”

I separata nyheter från Storbritannien meddelade Electra Private Equity idag att det avser att lista TGI Fidays och Hotter Shoes.

VD Nick Roberts kommentarer

Förra månaden rapporterade Travis Perkins en minskad jämförbar försäljning med 17% under första kvartalet. Det Northampton-baserade företagets VVS-verksamhet rapporterade 1,7 miljoner pund i förlust före skatt 2020 och 1,04 miljarder pund i intäkter. VD Nick Roberts kommenterade idag att:

”En betydande mängd arbete har gjorts för att förbättra P&H-verksamheten under de senaste åren, och jag är säker på att verksamheten kommer att fortsätta att göra utmärkta framsteg under ägandet av HIG.”

”Ser vi framåt har gruppen en ljus framtid som den ledande leverantören av byggprodukter i Storbritannien, och vi ser fram emot att presentera fram våra planer senare under sommaren för att fortsätta driva tillväxten,” tillade han.

Travis Perkins presterade ganska svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på mer än 15%. I skrivande stund värderas företaget till 3,68 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust