Bitcoin kommer inte att förbli oreglerat, enligt Riksbankens ordförande

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 2, 2021
  • Enligt Ingves kommer den snabba tillväxten inom krypto att driva regulatorer att hitta sätt att reglera det.
  • Åsa Lindhagen säger att Sverige arbetar med att införa strängare regler för börser.
  • Kina har genomfört flera kryptoförbud som påverkat Bitcoins marknadsvärde.

Stefan Ingves, ordförande för Sveriges Riksbank, tror inte att Bitcoin (BTC) och andra kryptovalutor kommer att lyckas undvika reglering. Han delade sina tankar igår och signalerade att Sverige snart kan vidta åtgärder mot den allmänt oreglerade kryptomarknaden. Ingves tror att den snabba tillväxten inom kryptosektorn kommer att tvinga finansiella vakthundar att komma med kryptoregler.

Enligt Ingves innebär kryptoindustrins omfattning en oro för konsumentintressen och en rädsla för penningtvätt. Därför kommer tillsynsmyndigheter att arbeta med att reglera den spirande tillgångsklassen för att ta itu med saken. Erik Thedeen, chef för Finansinspektionen, instämmer med Ingves och har noterat att det är helt uppenbart att någon form av reglering behövs inom kryptobranschen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt uppgift arbetar regeringen redan med att införa strängare policyer för att styra kryptobörserna i landet. Enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen arbetar man med denna politik på internationell nivå. Hon tillade att penningtvätt är en mycket viktig fråga som kräver samarbete mellan regeringar över hela världen.

Tillsynsmyndigheter vill hitta sätt att styra kryptorummet

Kryptovaluta fortsätter att vara en tuff nöt att knäcka för regeringar över hela världen. Detta beror främst på de digitala tillgångarnas decentraliserade natur, vilket skyddar industrin mot myndigheternas granskning.

Liksom Sverige arbetar andra länder med att hitta den bästa metoden för att reglera den växande tillgångsklassen. Till exempel sa ordföranden för den amerikanska centralbanken nyligen att federala enheter behöver mer tid för att hitta det bästa sättet innan de utvecklar ett ramverk för kryptoövervakning. EU brottas också för att identifiera sätt att hantera industrin.

Medan Sverige och andra länder försöker hitta positiva lösningar har Kina nöjt sig med en negativ strategi och hoppas kunna tämja kryptosektorn. Det senaste steget mot kryptoreglering innebar att People’s Bank of China (PBoC) informerade finansinstitut om att det är olagligt att acceptera krypto som betalningsmedel. Därtill vidtog landet också en rad åtgärder mot krypto-mining.

Även om Kina förbjöd kryptohandel år 2017 har det inte lyckats hindra medborgarna från att förälska sig i kryptovaluta. Enligt uppgift har kinesiska handlare genomfört hemliga kryptotransaktioner för att undvika lagens långa arm.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust