Därför föll aktierna i Abbott Laboratories med 8% igår

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 2, 2021
  • Abbott varnar för att resultatet för helåret sannolikt blir lägre än i tidigare prognoser.
  • Det amerikanska sjukvårdsföretagets diagnostikavdelning kommer att fortsätta växa.
  • Abbotts aktier föll med 8% på aktiemarknaden under morgonen igår.

Abbott Laboratories (NYSE: ABT) föll med 8% på aktiemarknaden på tisdag morgon när hälso- och sjukvårdsföretaget varnade för att helårsresultatet sannolikt inte kommer att leva upp till de tidigare prognoserna. Företaget pekade på en minskad efterfrågan för deras covid-19-test för de dystra utsikterna.

”Vi har nyligen sett en snabb nedgång i covid-19-testbehovet och räknar med att denna trend kommer att fortsätta,” sa VD Robert Ford i sitt uttalande igår.

Abbotts uppdaterade prognos för hela räkenskapsåret

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Abbott förutspår nu att det justerade resultatet per aktie kommer att landa på mellan 4,30 och 4,50 dollar i år. I januari hade den amerikanska multinationella företaget räknat med minst 5 dollar per aktie. Fallet på 8% igår var det mest drastiska för Abbott sedan den 9 november ifjol.

I början av året var läkemedelsföretaget övertygat om att efterfrågan på BinaxNOW – deras receptfria covid-19-test för hemmabruk – skulle förbli stark under hela 2021. Eftersom fler och fler amerikaner har vaccinerats så minskar dock användningen av Abbotts test, särskilt efter att de amerikanska hälsomyndigheterna upphävde kravet på att färdigvaccinerade skulle testas i april.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) är mer än 40% av amerikanska vuxna nu helt vaccinerade. President Joe Biden vill att detta procenttal ska fördubblas innan den amerikanska självständighetsdagen (den 4 juli). I en färsk rapport sa Transportation Security Administration (TSA) också att antalet flygresenärer i USA steg till de högsta nivån på över ett år tack vare vaccinutvecklingen.

Diagnostiken, som inte omfattar covid, kommer att fortsätta växa

Abbott uttryckte emellertid förtroende för att icke-covid-diagnostiken kommer att fortsätta att växa jämfört med första kvartalet 2019 (innan pandemin). På organisk basis växte det Chicago-baserade företagets basverksamhet med nästan 10% under första kvartalet 2021 – en trend som VD Ford är övertygad om kommer att fortsätta under resten av året.

Abbott Laboratories öppnade på 110,15 dollar per aktie på aktiemarknaden igår, men föll under de följande timmarna till 106,11 dollar per aktie som lägst. I skrivande stund handlas aktierna för 109,90 dollar per aktie.

Det NYSE-noterade företaget presterade ganska positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på mer än 25%. I skrivande stund har företaget ett marknadsvärde på 118,54 miljarder dollar och ett P/E-förhållande på 33,18.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust