Därför släpar guldet efter i råvarurallyt – ETF-trender

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 6, 2021
  • ETF Trends VD konstaterar att guldet inte ökat i pris på samma sätt som andra råvaror.
  • Minskad efterfrågan och Bitcoins ökade popularitet är de viktigaste orsakerna.
  • Enligt analytikern kan guldet ändå nå den psykologiska nivån på 2000 dollar inom den närmsta framtiden.

Guldet har inte sett en lika dramatisk prisökning som många andra råvaror. Enligt ETF Trends VD beror detta på minskad efterfrågan och den ökande populariteten för dess digitala rival – Bitcoin. Ädelmetallen har ändå en stigande trend och kan nå den psykologiska nivån på 2 000 dollar inom en snar framtid.

Guldpriset

ETF Trends VD tycker till

Under en intervju på CNBC:s ETF Edge påpekade ETF Trends VD Tom Lydon sambandet mellan guldets minskade glans och den minskade efterfrågan. Han sa: ”Människor behöver inte guld just nu, de behöver allt annat.” Enligt analytikern har efterfrågan skiftat till andra varor som jordbruksvaror, råolja och oädla metaller.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Förståeligt nog är dessa varor kärnan i den ekonomiska återhämtningen från covid-19-pandemin. Till exempel har lindringen av restriktionerna i olika länder ökat efterfrågan på råolja. På onsdagen indikerade MKB att de amerikanska oljelagerna minskade med 5,080 miljoner fat förra veckan, jämfört med den beräknade minskningen på 2,443 miljoner fat. Siffran var också bättre än föregående veckas nedgång på 1,662 miljoner fat.

Vad gäller basmetaller, som koppar, har återöppnandet av ekonomier och stimulanspaketen ökat efterfrågan. Jordbruksvarornas ökande efterfrågan kommer från Kinas ökande svinuppfödning.

Utöver efterfrågefaktorn menade Lydon att guldhandeln har stannat av på grund av stigande priser. Han noterade, ”Vi ser det vid pumparna, vi ser det också i stormarknader.”

Under samma intervju instämde WallachBeth Capitals verkställande direktör Andrew McOrmond med Lydon om effekterna av Bitcoin på guldet. Båda analytikerna är av den uppfattningen att guldet har fått se en del av sin glans att blekna eftersom dess digitala rival fortsätter att öka i popularitet.

Bitcoin jämfört med guld

BTC/USD har stigit från cirka 3 851 dollar i mitten av mars 2020 till en rekordnivå på 65 000 i mitten av april 2021. Under den tidsperioden ökade den digitala valutan i värde med cirka 1 661,96%. Samtidigt steg guldpriset med endast 16% under motsvarande period. Även om båda tillgångarna har uppvisat hög volatilitet sedan covid-19-pandemin började så är det uppenbart att hypen kring kryptovalutor har påverkat efterfrågan på guld.

Guld jämfört med Bitcoin

Icke desto mindre kvarstår guldets stigande trend efter den långvariga korrigeringen under årets första kvartal. Ädelmetallen avslutade fredagens session på 1 891,39 dollar, en ökning med 1,11%. Efter att ha lyckats bryta över den viktiga motståndsnivån på 1 900 dollar i slutet av maj kommer guldet sannolikt att utvidga sin återhämtning under den kommande veckan. I CNBC-intervjun konstaterade McOrmond att även om guldrallyt kanske inte går extremt snabbt, så kommer det sannolikt att nå den psykologiska nivån på 2 000 dollar inom den närmaste framtiden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust