BTC blir lagligt betalningsmedel i El Salvador – välkomnar kryptoentreprenörer

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 7, 2021
  • El Salvador arbetar med det digitala finansföretaget Strike.
  • Presidenten presenterar lagförslaget om att göra BTC till lagligt betalningsmedel i kongressen den här veckan.
  • Lagförslaget kommer sannolikt att godkännas, eftersom President Bukeles parti har majoritet i kongressen.

El Salvador är på väg att bli det första landet i världen som antar Bitcoin (BTC) som lagligt betalningsmedel vid sidan av den amerikanska dollarn. Nayib Bukele, landets president, presenterade dessa planer via en videohälsning under Bitcoin 2021-konferensen som arrangerades i Miami. I videon sa Bukele att han kommer att presentera ett lagförslag för kongressen i veckan för att göra BTC till lagligt betalningsmedel.

Enligt uppgift kommer lagförslaget högst sannolikt att godkännas, eftersom Nuevas Ideas, det politiska parti som den 39-åriga presidenten grundade 2017, för närvarande har 56 platser av de 84 i kongressen. För att kunna implementera BTC som lagligt betalningsmedel sa president Bukele att El Salvador samarbetar med det ledande digitala finansföretaget Strike. Genom samarbetet vill El Salvador och Strike hjälpa individer, företag och myndigheter att utnyttja kraften i BTC samtidigt som de gör vardagliga transaktioner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Strikes VD, Jack Mallers, saknar mer än 70% av den aktiva salvadoriska befolkningen bankkonton. Han fortsatte med att konstatera att regeringen bad om hjälp för att utforma en plan för att hantera den utbredda ekonomiska utestängningen i landet. Eftersom landet redan betraktade BTC som en valuta i världsklass, skapade de planen att modernisera sin finansiella infrastruktur genom att göra BTC till lagligt betalningsmedel.

Kryptoförespråkare välkomnar den glada nyheten

Strax efter avslöjandet av dessa nyheter firade krypto-communityn. Justin Sun, grundaren av TRON, tog till Twitter för att säga att kryptoinvesterare och entreprenörer snart skulle börja flytta till El Salvador tack vare landets kryptovänliga atmosfär.

Som svar på Sun framhöll president Bukele andra skäl som gör El Salvador till ett idealiskt resmål för kryptoentusiaster. Enligt honom har El Salvador fantastiskt väder, surfstränder i världsklass och strandfastigheter redo för försäljning. Han tillade att landet inte kommer att ta ut någon skatt för kapitalvinster för BTC, eftersom myntet kommer att vara en laglig valuta. Enligt Bukele innebär den föreslagna lagen att El Salvador omedelbart blir en lockande resmål för kryptoentreprenörer.

Adam Black, VD för Blockstream, sa att det var oundvikligt att BTC blev en laglig valuta och att BTC nu nått en ny viktig milstolpe.

Trots det varma mottagandet av dessa nyheter från krypto-communityn så sitter BTC/USD fortfarande fast runt 36 000,00 dollar. I skrivande stund handlas den ledande kryptovalutan sett till marknadsvärde för 36 168,05 dollar efter att ha stigit med bara 0,03% under det senaste dygnet och 0,9% de senaste sju dagarna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust