Patrick Scholes säger att förväntningarna på reseaktierna redan räknas in i kurserna – därför har han rätt

By: Motiur Rahman
Motiur Rahman
Md Motiur tycker om att undersöka hur företag löser utmaningar som världen kommer att möta under de kommande decennierna.… read more.
on jun 16, 2021
  • Truists VD Patrick Scholes berättade på CNBC att höga förväntningar på reseaktier räknas in i dagens priser.
  • Marknaden förväntar sig att reseaktier som Carnival och Royal Caribbean kommer att skjuta upp efter Covid.
  • Men Scholes tror att marknaden redan har tagit med dessa förväntningar i beräkningen. Han kan ha rätt.

Reseaktierna fortsatte att öka i pris i år efter att ha studsat tillbaka från fjolårets krasch i mars. De flesta av aktierna har ändå inte nått tillbaka till nivåerna före covid. Vissa investerare ser det som en möjlighet att köpa efter att kryssningsindustrin fått klartecken att lätta ankar igen.

Truist Securities generaldirektör Patrick Scholes tror dock att investerare kan ha överdrivet höga förväntningar på kryssningsaktierna. Scholes berättade på CNBC:s ”Squawk on the Street” att den förväntade prisökningen tack vare återhämtningen efter covid redan kan ha räknats in i aktiekurserna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Han har en ”sälj”-ranking på aktierna i Carnival Corp (NYSE: CCL) med ett kursmål på 18,00 dollar per aktie och en ”håll”-ranking på Royal Caribbean Cruises Ltd (NYSE: RCL) med ett prismål på 72,00 dollar.

Har Scholes rätt om rese- och kryssningsaktierna?

Om vi tittar på just Carnival och Royal Caribbean så har de två aktierna stigit med drygt 40% respektive knappt 24% i år. Analytiker förväntar sig att båda företags resultat ska minska med mer än 400% i år innan de studsar tillbaka med över 100% nästa år.

Därför finns det ingen förklaring till varför aktierna i de två företagen har rusat upp så mycket i år. Det antyder att investerare redan fokuserar på nästa års vinsttillväxt. Därför kan Scholes ha rätt när han säger att de höga förväntningarna på kryssningsaktierna redan tagits med i beräkningen.

Aktierna har fallit något den senaste tiden efter att ha mött starkt trendlinjemotstånd. Prisfallet ser ut att vara på väg att fortsätta på kort sikt innan en återhämtning.

Källa – TradingView

Carnival – teknisk översikt

Tekniskt sett har Carnivals aktier dragit tillbaka efter att ha nått motståndsnivån vid 31,50 dollar. Aktien faller nu mot 25,28 dollar per aktie. Det är ett perfekt mål för blankare. Investerare som går lång kan sikta mot uppstudsvinster vid 31,49 och 35,77 dollar.

Källa – TradingView

Royal Caribbean – teknisk översikt

RCL-aktierna har också dragit tillbaka den senaste tiden efter att ha stött på motstånd vid 97,65 dollar. Aktiekursen ligger allt närmare det 100 dagars glidande genomsnittet, vilket kan utlösa en återhämtning. Investerare som går lång kan sikta mot vinster vid cirka 92,27 och 97,65 dollar. Samtidigt kan investerare som vill korta aktien sikta på vinster vid cirka 82,26 och 76,19 dollar.

Slutsats: Rese- och kryssningsaktierna kan vara övervärderade

Sammanfattningsvis står rese- och kryssningsaktierna inför betydligt minskade intäkter på kort sikt. Därför är nuvarande prisrallyn bara motiverade om investerare fokuserar på nästa års förväntade vinsttillväxt.

Därför kan Patrick Scholes ha rätt i sin bedömning av reseaktierna under det aktuella positiva marknadssentimentet. CCL- och RCL-aktier ser ut att stå inför förluster på aktiemarknaden på kort sikt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust