USD/CNY bildar stigande kil efter oroande kinesisk data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 16, 2021
  • USD/CNY har bildat ett stigande kilmönster efter de senaste ekonomiska uppgifterna från Kina.
  • Arbetslösheten steg från 5,1% till 5,2% i maj.
  • Industriproduktionen och anläggningstillgångarna ökade långsammare än väntat.

USD/CNY-priset drog sig något tillbaka efter den relativt svaga kinesiska ekonomiska data som publicerades några timmar före det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Paret sjönk till 6,3397 – en nedgång från veckans topp på 6,400.

USD/CNY
USD/CNY prisutveckling

Den kinesiska ekonomin mattas av

Kina har varit den bäst presterande ekonomin de senaste månaderna. Det var den första stora ekonomin som återhämtade sig från pandemin efter att ha sett en tillväxt på 1% under andra kvartalet 2020. Denna tillväxt berodde främst på lokal konsumtion när antalet covid-19-fall minskade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kinesiska ekonomin expanderade också när resten av världen implementerade lockdown-åtgärder. När detta hände började detaljhandlare och hushåll köpa varor från Kina i bulk.

Det finns emellertid tecken på att den ekonomiska återhämtningen avtar. Uppgifter från National Bureau of Statistics (NBS) visade att landets arbetslöshet steg från 5,1% i april till 5,2% i maj. Under samma period minskade industriproduktionen från 9,8% till 8,8%. Denna nedgång var lägre än medianuppskattningen på 9%.

Samtidigt saktade investeringarna i anläggningstillgångar ned, vilket är ett viktigt mått för landets BNP, från 19,9% till 15,4%. Detaljhandeln, som är viktiga mått för hushållens konsumtion, minskade från 17,7% till 12,4%. Förra veckan visade data att den kinesiska inflationen också var blygsam.

Enligt NBS finns det flera skäl till varför den kinesiska ekonomin saktar ner. För det första har råvarupriserna stigit kraftigt de senaste månaderna och gjort det dyrt för företag. För det andra pågår det en trafikstockning inom den globala sjöfarten, vilket påverkar efterfrågan. Slutligen sjunker efterfrågan något eftersom de flesta länder öppnar igen.

USD/CNY-paret kommer härnäst att reagera på det senaste räntebeslutet från Federal Reserve. Banken förväntas lämna räntorna oförändrade och bibehålla sin återhållsamma syn på utvecklingen på obligationsmarknaden.

USD/CNY: teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk analys

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CNY-paret har legat i ett snävt intervall den senaste tiden. Detta framgår av det faktum att det oscillerar längs 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Samtidigt har det bildat ett stigande kilmönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Därför, när detta mönster närmar sig sin sammanflödesnivå, finns det en möjlighet att paret snart kommer att bryta ut nedåt. Om det gör det så kommer nästa nyckelnivå att hålla ögonen på vara årets hittills lägsta nivå på 6,3567.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust