DXY: Amerikanska dollarindexet kusligt lugnt inför Fed-beslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 14, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet har legat vid en stark motståndsnivå idag.
  • Investerare fokuserar på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve.
  • Analytiker förväntar sig att Federal Reserve kommer att lämna sin penningpolitik oförändrad.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) såg endast marginella förändringar idag när handlare började fokusera på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Det handlas för 90,50 dollar, vilket är cirka 0,60% över den lägsta nivån på fredag.

Federal Reserve och USA:s datadump

Det största fokuset för dollarindexinvesterare är det kommande räntebeslutet från Federal Reserve som kommer att publiceras på torsdag denna vecka. Analytiker förväntar sig att den Jerome Powell-ledda banken lämnar räntorna och den kvantitativa lättnadspolitiken oförändrad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå kommer de att vara nyfikna på om banken inkluderar termen ”övergående” i uttalandet. Fed har insisterat på att den kommer att lämna penningpolitiken oförändrad eftersom den senaste tidens starka ekonomiska uppgifter är övergående.

Fed-beslutet kommer vid en viktig tidpunkt för den amerikanska ekonomin. Regeringen har redan vaccinerat miljontals människor och levererat biljontals dollar i stimulans. Lagstiftare i Washington överväger också nästa infrastrukturpaket på triljontals dollar.

Samtidigt har de senaste uppgifterna visat att den amerikanska ekonomin skjuter på alla cylindrar. Till exempel har den amerikanska arbetslösheten sjunkit från 6,1% i april till 5,8% i maj. Vid pandemins topp var arbetslösheten nära 15%.

Konsument- och producentpriserna har också stigit. Förra veckan visade uppgifterna att konsumentprisindexet (KPI) steg till den högsta nivån på 13 år på 5%, medan kärn-KPI steg till den högsta nivån sedan 1992. Huspriserna har också stigit, med stöd av de relativt låga räntorna.

Fed-beslutet kommer dagen efter att USA har publicerat de senaste uppgifterna om sina detaljhandels- och producentprisindex (PPI). Analytiker förväntar sig att försäljningen avtog i maj när effekten av stimulansen började blekna. Samtidigt kommer det vid en tidpunkt när andra centralbanker, som Bank of Canada (BOC) och Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), har blivit mer offensiva.

Tekniska utsikter för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

4-timmarsdiagrammet visar att det amerikanska dollarindexet har mött ett betydande motstånd vid 90,63 dollar-nivån. Det har kämpat för att lyckas bryta över denna nivå flera gånger tidigare. Indexet ligger också längs 23,6% Fibonacci retracement-nivån och något över 25 och 15 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA).

Det verkar också bilda ett stigande triangelmönster. Därför finns det en möjlighet att indexet kommer att bryta över detta motstånd före FOMC-beslutet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust