USD/CHF: Därför kraschade den schweiziska francen efter SNB-beslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 17, 2021
  • USD/CHF-paret sköt upp efter de senaste räntebesluten från SNB och Fed.
  • De två bankerna lämnade räntorna oförändrade som förväntat.
  • SNB lät återhållsam medan Fed antydde en möjlig räntehöjning 2023.

USD/CHF-paret steg idag efter det senaste räntebesluten från Federal Reserve och Swiss National Bank (SNB). Paret steg till den högsta nivån på flera veckor på 0,9133, vilket är mer än 2,3% över den lägsta nivån i juni.

Swiss franc
Den schweiziska francen

SNB:s räntebeslut

SNB avslutade sitt tvådagarsmöte under morgonen idag och gjorde vad de flesta analytiker förväntade sig. Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade på -0,75%, där de har legat de senaste månaderna. Banken åtog sig också att ingripa på marknaden vid behov.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

SNB fortsatte också att insistera på att den schweiziska francen förblivit högt värderad gentemot viktiga valutor som den amerikanska dollarn, euro och pund.

Samtidigt förväntar sig banken att inflationen kommer att fortsätta öka senare i år till följd av ekonomins styrka, högre råvarupriser och den starka efterfrågan på turistrelaterade produkter. Man räknar med att inflationen kommer att öka med 0,4% och 0,6% under 2021 respektive 2023. Man räknar också med att den schweiziska ekonomin kommer att expandera med 3,5% i år. Detta ligger i linje med de senaste SECO-prognoserna av den schweiziska BNP:n. Banken sa:

”Den höjda revisionen är främst hänförlig till den lägre BNP-nedgången än väntat under första kvartalet. Schweiz BNP kommer sannolikt att återgå till sin nivå före krisen i mitten av året. Men produktionskapaciteten kommer att förbli underutnyttjad under en längre tid.”

SNB-uttalandet kom från SNB några timmar efter att Fed avgav ett något offensivt beslut. Banken beslutade att lämna räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade. Ändå antydde banken för en gångs skull att den första räntehöjningen kommer 2023. Därför förväntar sig analytiker att de kommer att börja minska sina tillgångsköp de närmaste månaderna.

USD/CHF: teknisk analys

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CHF-paret sköt upp efter det offensiva Fed-räntebeslutet. Genom att göra detta flyttade paret sig över den viktiga nedåtgående trendlinjen som visas i blått. De exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 25 dagar (EMA) har också bildat ett hausseartat crossover-mönster medan MACD har fortsatt att stiga. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 0,9200. Ett fall under stödet vid 0,9050 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust