DXY: Är dollarindexet ett köp inför Powells tal?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 22, 2021
  • Dollarindexet sjönk igår när investerare smälte Federal Reserves räntebeslut.
  • Centralbanken lämnade räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade.
  • DXY kommer senare att reagera på Jerome Powells utfrågning av kongressen.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) sjönk efter att ha stått för en storstilad comeback förra veckan efter det offensiva räntebeslutet från Federal Reserve. Indexet föll från förra veckans högsta nivå på 92,40 dollar till 91,35 dollar.

Den amerikanska dollarn retirerar

Dollarindexet steg kraftigt förra veckan efter att Federal Reserve avgav ett relativt offensivt beslut. Banken valde att lämna räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade. Räntorna ligger kvar i intervallet 0,0% och 0,25% medan de totala månatliga tillgångsköpen fortsätter uppgå till 120 miljarder dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den huvudsakliga förändringen var i Feds färdplan, som visade att många beslutsfattare förväntar sig att räntorna kommer att börja stiga 2023. Detta skulle vara tidigare än tidigare förväntade 2024. Därför tror analytiker nu att Fed kommer att börja minska sina tillgångsköp senare i år.

Dollarindex kommer idag att reagera på Jerome Powells utfrågning av kongressen. Det kommer att handla om bankens svar på pandemin och vad den förväntar sig att göra. I förberedda kommentarer sa ordföranden att den amerikanska ekonomin kommer att fortsätta att gå starkt medan inflationen kommer att börja falla. Han sa:

”Ökningen av antalet arbeten bör ta fart under de kommande månaderna när vaccinationsgraden stiger, vilket underlättar några av de pandemirelaterade faktorer som för närvarande tynger dem.”

Ändå anser New York Feds John Williams att centralbanken bör behålla sina policyer längre. Han sa att det behövs en enkel penningpolitik även när ekonomin fortsätter att återhämta sig.

Indexet kommer också att reagera på de senaste försäljningsuppgifterna om befintliga byggnader från landet. Analytiker förväntar sig att siffrorna visar att den minskade från 5,85 miljoner till 5,72 miljoner i maj. Ändå förblir den totala bostadssektorn i USA stabil, hjälpt av de relativt låga räntorna. Senare i veckan kommer dollarindexet att reagera på de senaste uppgifterna om BNP och hållbara varor och Bank of Englands räntebeslut.

Teknisk analys av det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet

Det fyra timmar långa diagrammet visar att dollarindexet har återhämtat sig den senaste tiden. Det har stigit med mer än 2,7% från den lägsta nivån i maj. Dessutom har priset stigit över de 25 och 50 dagars glidande genomsnitten. Det har också stigit till 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Därför är min åsikt att DXY:s övergripande utsikter är positiva och nästa nyckelnivå att titta på är 78,6% retracement vid 92,60 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust