USD/ZAR: Randen under tryck inför inflationsdata från Sydafrika

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 22, 2021
  • USD/ZAR-paret steg när den amerikanska dollarn studsade tillbaka.
  • Det amerikanska dollarindexet har stigit med mer än 0,15% idag.
  • Randen kommer härnäst att reagera på de senaste sydafrikanska inflationsuppgifterna.

USD/ZAR-paret steg idag när den amerikanska dollarn stärktes. Paret steg till 14,40, vilket är 0,75% över slutkursen igår. Det har stigit med mer än 7% från den lägsta nivån denna månad.

South African rand
Den sydafrikanska randen

Dollarn allt starkare

Den amerikanska dollarn studsade tillbaka idag efter att ha dragit sig tillbaka igår när investerare inväntade Jerome Powells utfrågning av den amerikanska kongressen. Detta kommer att vara första gången som Fed-ordföranden intervjuas efter förra veckans räntebeslut.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Fed valde att lämna sina räntor oförändrad på mellan 0% och 0,25%. Det beslutade också att utvidga sitt kvantitativa lättnadsprogram. Den viktigaste anledningen till att den amerikanska dollarn studsade tillbaka efter beslutet är att banken antydde att den kommer att höja räntorna 2023.

Valutor på tillväxtmarknader har fått kämpa när den amerikanska dollarn stigit. MSCI International Emerging Market Currency Index föll från 1 752 till 1 730 dollar. Detta beror på att högre räntor i USA kommer att göra avbetalningar av tillväxtmarknadsskulder dyrare.

USD/ZAR stiger när investerare inväntar Jerome Powells utfrågning av kongressen. Fed-ordföranden förväntas diskutera oron över Feds förändringar.

Den sydafrikanska randen faller också inför de senaste inflationsuppgifterna från landet. Uppgifterna förväntas visa att konsumentprisindexet (KPI) steg från 4,4% i april till 5,2% i maj på årsbasis. Det förväntas också att KPI sjunker från 0,7% till 0,1% på månadsbasis. Under samma period förväntas kärn-KPI ha stigit från 3,0% till 3,2% på årsbasis. Dessa siffror kommer att ge en signal om vad Sydafrika Reserve Bank (SARB) kommer att göra under de kommande mötena.

USD/ZAR: teknisk analys

USD/ZAR
USD/ZAR

Det dagliga diagrammet visar att USD/ZAR-paret sjönk till den lägsta nivån på flera år på 13,41 i början av denna månad. Denna trend förändrades förra veckan när Fed tillkännagav sitt räntebeslut. Sedan dess har paret stigit över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Det har också passerat förra årets lägsta punkt på 13,92. Samtidigt har de två raderna i MACD-indikatorn skjutit upp. Därför kommer diskussionerna om en åtstramning i USA sannolikt att driva paret till 38,2% retracement-nivån vid 15,66.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust