Det lärde vi oss av Teslas resultatrapport för andra kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 27, 2021
  • Tesla överträffade Wall Streets förväntningar under andra kvartalet.
  • Produktionen av Tesla Semi försenas till 2022 till följd av utmaningar inom försörjningskedjan.
  • Aktierna i företaget steg med mer än 2% under gårdagens efterhandel.

Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) rapporterade sina ekonomiska resultat för andra kvartalet igår och överträffade Wall Streets förväntningar när försäljningen ökade med nästan 100%. Aktierna i företaget steg med mer än 2% under efterhandeln.

”Allmänhetens sentiment och stödet för elfordon verkar vara vid en aldrig tidigare sett inflexionspunkt,” sa Tesla i ett brev till investerare.

Q2 finansiella resultat

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tesla meddelade att nettoresultatet under andra kvartalet uppgick till 1,14 miljarder dollar, vilket motsvarar 1,02 dollar per aktie. Under motsvarande kvartal förra året begränsades nettoresultatet till betydligt lägre 104 miljoner dollar eller 10 cent per aktie.

Justerat för poster av engångskaraktär tjänade elbilstillverkaren 1,45 dollar per aktie jämfört med fjolårets Q2 på 44 cent per aktie. Tesla värderade sina intäkter till 11,96 miljarder dollar under andra kvartalet, vilket motsvarar en 98-procentig årlig tillväxt.

Enligt FactSet hade experter förväntat sig att företaget skulle sälja för 11,51 miljarder dollar och 94 cent i justerat resultat per aktie. Tesla slog också prognoserna under det föregående kvartalet (Q1).

Leveranser och andra anmärkningsvärda siffror

Tidigare denna månad meddelade Tesla att de producerade totalt 206 421 fordon under andra kvartalet och levererade 201 250 fordon. Fordonsintäkterna under andra kvartalet uppgick till 10,21 miljarder dollar, med lagstadgade krediter som endast uppgick till 354 miljoner dollar. Jämfört med de föregående fyra kvartalen minskade försäljningen av krediter under andra kvartalet, men fordonsbruttomarginalerna var 28,4% högre.

Andra anmärkningsvärda siffror i resultatrapporten inkluderar en årlig tillväxt på 60% för energiverksamheten till 801 miljoner dollar. Teslas Bitcoin-investering resulterade i en nedskrivning på 23 miljoner dollar under andra kvartalet. Det Palo Alto-baserade företaget värderade sina återbetalningar av nettoskulder och finansiella leasingavtal till 1,6 miljarder dollar, vilket resulterade i en 5-procentig sekventiell nedgång i dess kontantposition till 16,23 miljarder dollar.

Produktionsplaner

Tesla sa att Model Y-produktionen kommer att börja i Berlin och i Austin i år men senarelade produktionen av Tesla Semi till 2022 till följd av ”begränsad tillgänglighet av battericeller och globala utmaningar inom försörjningskedjan”. Austin-fabriken kommer också att börja producera deras Cybertruck efter Model Y.

Tesla förlorade betydande marknadsandelar på två av sina tre största marknader – Kina och Europa – under andra kvartalet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust