GBP/USD på väg att bryta ut uppåt efter brittiska BNP-uppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on aug 12, 2021
  • GBP/USD-paret kan bryta ut uppåt efter de senaste brittiska BNP-uppgifterna.
  • Ekonomin återhämtade sig med 22,2% på årsbasis.
  • Paret ignorerade det offensiva uttalandet från Feds Mary Daly.

GBP/USD-priset har legat inom ett snävt intervall sedan de blandade ekonomiska siffrorna från Storbritannien och ett offensivt uttalande från Federal Reserve. Paret handlas för 1,39, vilket är ungefär där det har legat sedan onsdagen. EUR/GBP och GBP/AUD såg också endast små förändringar.

Storbritanniens ekonomiska kylning

Den brittiska ekonomin svalnar när regeringen trappar ned några av sina åtgärder mot pandemi och när antalet covid-19-fall ökar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Royal Institution of Chartered Surveyors minskade antalet nya köpare av brittiska hem för första gången på fyra månader. Andra siffror från Nationwide och Halifax har visat att huspriserna har börjat sjunka.

Ändå visade RIC:s uppgifter att efterfrågan på hyreshus förblev stabil för femte månaden i rad. De flesta agenter uppger också att branschen går bra.

Siffrorna kom några timmar efter att Office of National Statistics (ONS) visade att ekonomin expanderade kraftigt under det andra kvartalet. Den brittiska ekonomin ökade med 4,8% på kvartalsbasis under andra kvartalet efter att ha sjunkit med 1,6% föregående kvartal.

Ekonomin studsade tillbaka med 22,2% på årsbasis efter att den sjönk med 6,1% under första kvartalet. Ändå berodde denna kraftiga ökning främst på att den brittiska ekonomin gick in i en lockdown-period under motsvarande kvartal 2020.

Samtidigt reagerade GBP/USD på andra brittiska uppgifter. Till exempel minskade byggproduktionen med 1,3% i juni efter att ha sjunkit med 0,7% den föregående månaden. Industriproduktionen steg från 0,6% till 0,7% medan tillverkningsproduktionen steg till 0,2%.

GBP/USD reagerade milt på ett relativt offensivt uttalande från en medlem i Federal Reserve. I en intervju med Financial Times sa Mary Daly att banken är benägen att börja skärpa penningpolitiken senare i år. Fed köper obligationer och MBS till ett värde av 120 miljarder dollar per månad.

GBP/USD – teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD – graf

4-timmarsdiagrammet visar att GBP/USD-paret har befunnit sig i ett snävt intervall sedan onsdagen när USA publicerade blandad inflationsdata. Priset ligger något över 38,2% Fibonacci retracement-nivån och ligger på samma nivå som 25 och 50 dagars glidande medelvärden.

Paret har också bildat ett hausseartat flaggmönster. Därför finns det en möjlighet att det kommer att bryta ut högre på kort sikt. Om detta händer kommer nästa nyckelnivå att vara månadens högsta på 1,3980, vilket också ligger längs 61,8% retracement-nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust