DXY: US-indexindex inför amerikanska detaljhandelsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 14, 2021
  • US-dollarindex skakade tillbaka tidigare förluster efter de senaste amerikanska inflationsuppgifterna.
  • US-dollarindex parade tillbaka tidigare förluster efter de senaste amerikanska inflationsuppgifterna.
  • Fokus skiftar till de kommande amerikanska detaljhandelsförsäljningsnumren.

US-dollarindex (DXY) skakade tillbaka tidigare förluster efter att USA publicerat relativt svaga konsumentprisindex (KPI). Indexet sjönk till 92,32 dollar, vilket var den lägsta nivån sedan 7 september.

USA:s inflation minskar

Ekonomiska data publicerade av Bureau of Labor Statistics (BLS) visade att konsumentinflationen i landet lättade. Rubrikens KPI sjönk från 0,5% i juli till 0,3% i juli. Denna nedgång var värre än medianuppskattningen på 0,4%. Som ett resultat sjönk indexet från 5,4% till 5,3% på årsbasis.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under samma period sjönk landets kärn-KPI, som utesluter de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, från 0,3% till 0,1%. Denna nedgång pressade KPI från 4,3% till 4,0% på årsbasis. Ändå ligger siffrorna fortfarande över Federal Reserves mål på 2,0%.

Med tanke på de senaste trenderna finns det därför en möjlighet att inflationen i USA har nått sin topp som Fed hade förutspått. Exempelvis har MoM-priserna under de senaste månaderna varit relativt dämpade. Rubriken YoY förblev också oförändrad i juli.

Ändå tror analytiker på ING att priserna kommer att förbli höga ett tag. De citerade det faktum att bostadskostnaderna, som står för ungefär en tredjedel av KPI-korgen, tenderar att ligga efter 12-18 månader. De citerade också en rapport från National Federation of Independent Business som visade att 44% av småföretagen övervägde att höja priserna. Analytikern sa:

”Med tanke på den anständiga tillväxten och den förhöjda inflationsmiljön i USA förväntar vi oss att Federal Reserve kommer att tillkännage QE -nedgångsprocessen i november och förvänta oss att Fed höjer räntorna två gånger i slutet av 2022.”

Storbritanniens inflation och amerikansk detaljhandel

Nästa viktiga katalysator för US -dollarindexet kommer att vara den senaste inflationsdata i Storbritannien som är planerad till onsdag. Uppgifterna förväntas visa att landets inflation steg till nästan 3% i augusti. Detta kommer att bli en viktig siffra eftersom det brittiska pundet är näst största beståndsdel i DXY-indexet efter euron.

Efter detta kommer den amerikanska dollarn att reagera på det senaste amerikanska detaljhandeln som väntas komma ut på torsdag. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att försäljningen minskade i augusti eftersom konsumenterna undvek högre priser. USA kommer också att publicera de första initiala antalet arbetslösa krav.

US dollar index prognos

Dollar index

Fyrtimmarsdiagrammet visar att DXY-indexet bildade ett dubbelmönster på $92,86-nivå. Halsen i detta mönster var $92,33, vilket var dagens låga. Indexet rörde sig under 25-dagars glidande medelvärde medan MACD förblir under den neutrala nivån. Därför kommer indexet sannolikt att upprätthålla den baisseartade trenden då björnarna riktar sig mot nästa viktiga stöd till $92,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust