Guldprisförutsägelse: hur stabilt är stödet på 1 800 dollar?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 15, 2021
  • Guldpriset har stigit till över motståndsvändningsnivån på 1800 dollar efter 1,58%-höjningen på tisdagen.
  • De lägre än väntade KPI-uppgifterna överensstämmer med Feds berättelse att inflationstrycket är övergående.
  • Den efterföljande lindringen av koniska samtal kommer sannolikt öka guldpriset över 1 800 dollar på kort sikt.

Guldpriset har förblivit fast ovanför den avgörande stödnivån på $1800 efter stigande ovanför den i den föregående sessionen. Tisdagens sammankomst med över 1,5% är en reaktion på de lägre än väntade amerikanska KPI-siffrorna.

gold price
gold price

USA:s inflationstal

Enligt US Bureau of Labor Statistics steg konsumentpriserna med 5,3% i augusti jämfört med föregående 5,4% i augusti. Särskilt matchar den släppta siffran med analytikernas förväntningar. Månadsvis var avläsningen på 0,3% en nedgång från 0,5% i juli och de förväntade 0,4%. Med uteslutning av de flyktiga livsmedels- och energikomponenterna kom KPI på 4,0% jämfört med de prognostiserade 4,2% och de tidigare 4,3%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De amerikanska inflationsuppgifterna ligger i linje med Fed:s berättelse om att inflationstrycket är övergående. Till exempel sjönk bilpriserna med 1,5% medan flygbiljettpriserna sjönk med 9,1% MoM. Förutom energi har olika artiklar fått sina priser att stabiliseras.

Även om en minskning av konsumentpriserna på en månad inte är tillräcklig för att sätta en trend, kommer det sannolikt att underlätta de avsmalnande samtalen. Därefter minskar trycket på behovet av Fed att skärpa sin politik omedelbart en hausseartad katalysator för guldpriset.

Som centralbanken har upprätthållit under sina senaste möten kommer avsmalnande av tillgångsköp inte att vara en föregångare till höjda räntor. Särskilt tenderar en låg räntemiljö att öka ädelmetaller samtidigt som den väger på den amerikanska dollarn.

Guldprisförutsägelse

Guldpriset ligger tillbaka över nivån på motstånd-blivit-stöd på 1800. På tisdagen ökade ädelmetallen från ett intradag-lågt värde på 1 780,60. Den efterföljande returen representerade 1,58%. Den nådde en topp på 1 808,65 innan den drog tillbaka till sin nuvarande 1 803,58.

På ett två timmars diagram handlas guldpriset över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. En utvärdering av både grunderna och tekniken pekar på ytterligare kortsiktiga vinster för ädelmetallen.

På kort sikt kommer det sannolikt att sväva runt den avgörande stödnivån på 1 800. Den efterföljande bildandet av en horisontell kanal kommer sannolikt att ha de övre och nedre gränserna vid motståndsnivån 1 808,96 och längs 25-dagars EMA vid 1 797,03. Denna tes kommer emellertid att ogiltigförklaras genom ett drag under kanalens nedre kant.

gold price
gold price

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust