US dollar index (DXY) prognos: Fed och Evergrande elände i fokus

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 19, 2021
  • US-dollarn index steg kraftigt när investerare fokuserade på Evergrande elände.
  • Marknaden är också fokuserad på det kommande Federal Reserve-räntebeslutet.
  • Fed kommer sannolikt att lämna räntorna oförändrade och ge signaler om avsmalnande.

US-dollarindex (DXY) poppade upp på fredagen när investerare fortfarande var oroliga för smittorisker när Evergrande-krisen fortsätter. Indexet steg till en höjdpunkt på 93,24 dollar, vilket var den högsta nivån sedan den 23 augusti.

Evergrande och Federal Reserve

De största katalysatorerna för US-dollarns index denna vecka kommer att vara den pågående Evergrande-krisen och Federal Reserve-beslutet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Evergrande, den näst största fastighetsutvecklaren i Kina, har fått rubriker de senaste veckorna på grund av sin betydande skuldkris. Företaget har skulder värda mer än 305 miljarder dollar, vilket gör det till den mest skuldsatta utvecklaren i världen.

Tyvärr har företaget inte kunnat betala det mesta av sin skuld, vilket ledde till en kontantkris inom organisationen. Det har kämpat för att sälja bostäder i september, vilket vanligtvis är en ledande månad för utvecklare.

Samtidigt har det stoppat verksamheten vid de flesta av sina oavslutade projekt medan långivare har slutat låna ut. I ett uttalande förra veckan sa företaget att det hade anställt omstruktureringsföretag när det försöker lösa sin kris.

En kollaps av Evergrande kommer att vara hausseartad för US-dollarindex på grund av smittorisker. I de flesta fall tenderar investerare att rusa till säkra hamnar när stora risker dyker upp.

DXY-index kommer också att reagera på det kommande Federal Reserve-räntebeslutet som är planerat till onsdag i veckan. Banken förväntas lämna räntorna oförändrade och skicka en tydligare signal om sina avsmalnande planer.

I ett uttalande förra månaden sa Jerome Powell att han anser att banken bör börja minska sina månatliga inköp i slutet av året. Meddelandet upprepades av andra Fed-tjänstemän som John Williams, Raphael Bostic och Eric Rosengreen.

US-dollarns index kommer också att reagera på de senaste bostadsdata från USA. Regeringen kommer att publicera bostadsstart, bygglov och befintliga bostadsförsäljningsnummer.

US dollar index prognos

US dollar index

Fyrtimmarsdiagrammet visar att US-dollarindexet har haft en stark hausseartad trend de senaste veckorna. Indexet ligger kvar över den stigande trendlinjen som visas i rött. Det har också rört sig något över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden (MA) medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat till 72.

Därför kommer DXY-index sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar nyckelmotståndet till $93,72, vilket var den högsta nivån den 20 augusti. På baksidan kommer en nedgång under $92,70 att ogiltigförklara den hausseartade utsikten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust