Guldprisförutsägelse: kommer Fed:s beslut att utlösa ett utbrott?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 21, 2021
  • Guldpriset går uppåt efter att ha kommit in i det översålda territoriet tidigare på måndagen.
  • Metallen har handlat mellan 1 740 och 1 835 dollar sedan mitten av juni.
  • Fed:s uppgifter om när och hur avsmalningen kommer att utföras kan utlösa ett utbrott efter dess månader

Guld priset är tillbaka upp över $1750 efter att komma in i det översålda territoriet tidigare på måndagen. Investerare har nu fokus på onsdagens Fed-räntebeslut.

gold price
gold price

Feds beslut

Guldpriset kommer sannolikt att minska på återhämtningen inför Fed-räntebeslutet som planeras på onsdag. Som en ädelmetall ses guld som en skydd mot inflation. Å ena sidan har inflationen oroat marknaden sedan början av året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I början av juni ökade inflationstrycket ädelmetallen tillbaka till januari-nivå på 1 915 dollar. På den nivån hade den stigit med cirka 14,37% efter att ha sjunkit till en nio månaders lägsta nivå på 1676,15 dollar i början av mars.

Federal Reserve har dock hävdat att inflationstrycket är övergående. Å ena sidan är de senaste CPI-siffrorna i linje med bankens berättelse. Månadsvis steg konsumentpriserna med 0,3% i augusti jämfört med föregående månad. Dessutom ökade priserna med 5,3% på årsbasis, vilket är lägre än de tidigare 5,4%.

Även om Fed har hållit en försiktig hållning, anser vissa analytiker och investerare att inflationen kommer att sträcka sig in i det kommande året. Guldprisrörelserna sedan mitten av juni återspeglar blandade åsikter om frågan. Under denna tidsram har den handlats mellan 1 740 och 1 835 dollar.

Fed har insisterat på att nedtrappning av sina tillgångsköp i slutet av året inte ska ses som en föregångare till räntehöjningar. Ändå kommer detaljerade uppgifter om när och hur avsmalningen kommer att genomföras sannolikt att leda till riktlinjer för dess penningpolitik. En duvaktig ton kommer att utöva påtryckningar på den amerikanska dollarn samtidigt som det ökar ädelmetaller.

Guldpris tekniska utsikter

Guldpriset återhämtar sig efter nedgången tidigare på måndagen. Efter att ha sjunkit från en intraday high på 1 755,66, gick den in i det översålda territoriet med en RSI på 27. Men den har sedan kommit ut ur den zonen vid sin nuvarande RSI på 53.

I skrivande stund ökade ädelmetallen med 0,57% till 1 765,01. Sedan mitten av förra veckan har det handlats under stöd-svängmotståndet på 1800. På ett två timmars diagram handlar det mellan 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden.

På kort sikt kommer guldpriset sannolikt att fortsätta hitta stöd längs 25-dagars EMA till 1 761,39. Därefter kan det handla inom ett snävt intervall före Fed-räntebeslutet. Om det händer kommer den horisontella kanalens övre och nedre gränser att ligga längs 25-dagars EMA vid 1 761,39 respektive 50-dagars EMA vid 1 769,28.

Ytterligare återhämtning kommer att placera motståndsnivån på 1780. Samtidigt kan en återgång till supportnivån på 1 750 inte avfärdas.

gold price
gold price

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust