USD/NOK-prognos: 2 anledningar till att kronan stiger

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 6, 2021
  • USD/NOK-paret sjönk till 8,5465.
  • Den stigande norska kronan beror på de stigande råoljepriserna.
  • Investerare reagerar också på den relativt hökiga Norges Bank.

USD/NOK-paret svävar nära sin lägsta nivå sedan juli förra året när investerare reflekterar över hökiga Norges Bank och högre oljepriser. Det handlas på 8,5465, vilket är några punkter över veckans lägsta på 8,5143.

Norges Bank och högre oljepriser

Den viktigaste drivkraften för USD/NOK-priset är att den norska ekonomin går relativt bättre än andra länder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I september blev Norges Bank den första stora centralbanken som höjde räntan eftersom den höjde sig med 0,25%. Banken antydde också att fler räntehöjningar kommer att ske under de kommande månaderna med tanke på att ekonomin är i ett återhämtningsläge.

USD/NOK-paret faller också när investerare reflekterar över de stigande råoljepriserna. Under de senaste dagarna har råoljepriset exploderat som obalans mellan utbud och efterfrågan på marknaden.

I en ny rapport sa OPEC att den förväntar sig att efterfrågan kommer att fortsätta att stiga inom kort när ekonomin återhämtar sig. I en annan rapport sa International Energy Agency (IEA) att den totala efterfrågan kommer att stiga till 100,8 miljoner år 2022. Denna dagliga efterfrågan kommer att vara högre än den var innan pandemin började.

Därför, medan efterfrågan stiger, beslutade OPEC+ att bara öka utbudet gradvis under veckans möte. Medlemmarna kommer bara att öka produktionen med cirka 400 000 fat olja per dag varje månad fram till fjärde kvartalet 2022.

Högre oljepriser är viktiga för Norge, den största producenten i Europa. Det beror på att dessa priser betyder att landet kommer att få mer utländskt kapital. Detta kommer i sin tur att leda till fler jobb och hjälpa ekonomin att återhämta sig.

USD / NOK teknisk analys

USD/NOK

Det dagliga diagrammet visar att USD/NOK-paret bildade ett dubbelmönster vid 9.1026 i september. Detta mönsters halsring var 8.7217. I prisåtgärdsanalys är ett dubbelmönster vanligtvis en baisseartad signal.

Det har flyttat sig under 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden medan MACD förblir under den neutrala nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnar riktar nyckelmotståndsnivån till 8.500.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money