Marknadens höjdpunkter: Wall Street nere, Storbritannien marknader upp, Bitcoin stabilt

By: Daniela Kirova
on okt 12, 2021
  • Global Payments var den största förloraren i NASDAQ100
  • Lager för producenter av förnybar energi ökar parallellt med olja
  • Asiatiska marknader i rött i morse

I går var de flesta kryptos i rött. Många i topp 10 efter marknadsvärde tappade så mycket som 5%, några mer. Bitcoin (BTC/USD) förblev stabilt på över 56 500 dollar. Shiba Inu (SHIB/USD) fick mer än 12%, men dess tvåsiffriga tillväxt är knappast en överraskning för någon nu.

Alla stora amerikanska aktieindex i rött

Alla de stora amerikanska aktieindexen var röda. Fram till middagstid var SPX500 i grönt, men tappade mark under hela eftermiddagen. Southwest Airlines, Etsy och ytterligare tre av indexets beståndsdelar tappade mer än 4%. Global Payments var den största förloraren i NASDAQ100 och avslutade dagen med en minskning med 5%. Företagets totala förlust år/år är 30%.

Oljan passerar tröskeln på 80 dollar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oljan håller över 80 dollar, varav den främsta mottagaren har varit förnybar energi. I takt med att olje- och gaspriserna stiger mot bakgrund av en energikris, ökar lagren hos förnybara energiproducenter motsvarande. En vinnare är solenergiföretaget Enphase Energy, vars aktier steg med 4,5% igår.

Finans och gruvdrift driver UK100

I går lade UK100 till 0,7%. Gruvlagren stod främst för detta när priserna på aluminium och koppar ökade. Vinnarna var Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto och Glencore med vinster på 5,2%, 4,2%, 3,5%och 3,3%.

Standard Chartered, NatWest Group, HSBC och Lloyds Banking Group ökade alla med mer än 2%. Lloyds har fått mer än 30% å/å och 7% enbart denna vecka. I andra änden av kontinuum är internethandlaren Ocado Group, som har tappat mer än 30% å/å, varav 15% i oktober. Igår tappade Ocado 3,6%.

Östra marknaderna sänks

De asiatiska marknaderna var i rött i morse. Japanska, Hongkong och kinesiska börser registrerade alla förluster.

Europeiska utbyten ner

Den stora förloraren var GER40, ned med 99 poäng. FRA40 öppnade 51 poäng lägre idag. UK100 öppnade 43 poäng lägre.

Slutligen tappade e-handelsföretaget ASOS 12,7% efter att ha meddelat att de byter ut sin VD och publicerar nedslående resultat.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust