Ska du köpa US-dollarindex (DXY) 2021 när inflationen stiger?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on nov 10, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet steg något efter den senaste amerikanska inflationsstatistiken.
  • Den allmänna konsumentinflationen steg till 30-årshögsta 6,2%.
  • Indexet är på gränsen till ett stort hausseartat utbrott.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) lutade högre på onsdagen efter att USA publicerat starka konsumentinflationsdata. Indexet steg till en topp på 94,42$, vilket var betydligt högre än veckans högsta på 93,88$.

USA:s inflationsdata

Konsumentpriserna i USA sköt i höjden i den snabbaste takten på mer än 30 år eftersom energipriserna och den pågående bristen på utbud fortsatte.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt statistikbyrån steg det överordnade konsumentprisindexet med 6,2% på årsbasis i oktober. Detta var den högsta nivån sedan 1991. Den var också högre än medianuppskattningen på 5,8% av en panel av Wall Street-ekonomer. KPI steg med 0,9 % på månadsbasis.

Samtidigt steg kärn-KPI, som exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna, från 4,0% i september till 4,6% i oktober. Återigen var detta en bättre siffra än medianuppskattningen på 4,3%.

Dessa siffror betyder att amerikaner betalar ett betydligt högre pris för de flesta av sina grundläggande behov. Till exempel har bensinpriserna ökat till mer än $4 per gallon i vissa stater som Kalifornien.

Denna uppgång i priserna har tillskrivits flera saker. För det första har priset på råolja stigit till den högsta nivån på mer än 7 år. Detta efter att OPEC+ upprätthållit en policy för att öka utbudet i en relativt långsammare takt.

Samtidigt har naturgaspriserna fortsatt under press på grund av de pågående ryska kontrollerna. Kolpriserna har också ökat kraftigt eftersom företag har bromsat produktion och investeringar på grund av klimatförändringspolitiken.

Därför, med den amerikanska inflationen stigande och arbetslösheten fallande, har Federal Reserve anammat en relativt hökaktig ton. Det har redan börjat minska sina tillgångsköp. Därför, med en stigande inflation, finns det en sannolikhet att den kommer att behålla en mer hökaktig ton.

US dollar index prognos

US dollar index

Fyrtimmarsdiagrammet visar att US-dollarindex steg kraftigt och sedan raderade några av sina uppgångar efter de senaste amerikanska inflationsdata. I allmänhet har indexet kämpat för att ta sig över nyckelmotståndsnivån på $94,50. Det är också något över 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden.

Noterbart har den också bildat ett inverterat huvud- och axelmönster. Därför finns det en sannolikhet att priset snart kommer att studsa tillbaka. Om detta händer är nästa nyckelnivå att titta på $95.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money