Majsprisförutsägelse: ett utbrott är nära förestående

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 24, 2021
  • Majspriset har varit på uppåtgående trend i flera månader.
  • Ökad etanolproduktion och priser har lyft marknaden.
  • Baserat på de tekniska och grundläggande faktorerna är majspriset på gränsen till ett utbrott.

Majspriset är på en uppåtgående trend mitt i de skyhöga etanolpriserna och produktionen. Det bildade triangelmönstret signalerar fortsättningen av den hausseartade trenden.

Etanolpriser

Ökningen i etanolproduktion och priser inom USA har ökat majspriset. Etanolproduktionen är rekordhög efter kollapsen 2020. Amerikanska oljeraffinaderier måste blanda in den majsbaserade tillsatsen i sitt bränsle. Under de senaste veckorna har etanolfabriker i USA malt majs i en nära rekordtakt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även med de stigande produktionsnivåerna har efterfrågan överträffat utbudet. Som sådan har etanolpriserna skjutit i höjden de senaste månaderna. Uppgången är jämförbar med den för naturgas och den bredare energisektorn. Till exempel, i början av året sålde Iowa produktionsanläggningar produkten för 1,39 USD per gallon. När ekonomin återhämtar sig och förare kör ut på vägen inför semestersäsongen, har etanolpriserna skjutit i höjden till 3,17 USD per gallon. Dessutom handlas etanolterminer på Chicago Board of Trade (CBOT) för $2,20 per gallon.

Under det senaste året handlades etanolterminer till stor del under den psykologiska nivån på $1,50. Faktum är att i april 2020 sjönk den under 1,00 USD till rekordlåga 0,83 USD per gallon efter nedgången i efterfrågan på bränsle. Under innevarande år har den ökat med cirka 36,21%. Även om den sedan dess har sjunkit från den 7-åriga hit i slutet av juni, har den hållit sig över det avgörande märket på $2,00 som det överträffade i april.

Med den pågående ökningen av efterfrågan och produktionen av etanol förväntas majspriset på kort sikt förbli i en uppåtgående trend. Visst, en stark US-dollar kan stävja dess uppåtgående potential.

Majsprisprognos

CBOT majsterminer har hållit sig över den psykologiskt relevanta nivån på 500 under större delen av 2021. Före januari 2021 var detta en undvikande nivå för jordbruksvaran sedan maj 2014. I skrivande stund sjönk majspriset med 0,04% på 580’2.

På ett fyratimmarsdiagram handlas det över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. Dessutom har den en triangel eftersom den förblir ovanför den stigande trendlinjen. På kort sikt kan det fortsätta att hitta motstånd längs den övre trendlinjen markerad i rött. Men ett drag över den gränsen kommer sannolikt att vara tårtan på ett utbrott. På nackdelen kan den dra tillbaka till längs 25-dagars EMA vid 575’3 innan den återhämtar sig.

corn price
corn price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money