DXY: Dollarindexprognos före Jerome Powells vittnesmål

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 29, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet lutade uppåt på måndagen.
  • Detta efter att index sjönk kraftigt i fredags.
  • Vi förklarar varför den hausseartade trenden sannolikt kommer att kvarstå.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) försökte studsa tillbaka när marknaden reflekterade över den nya Omicron-varianten. Indexet handlas till $96,25, vilket är några punkter över förra fredagens lägsta på $95,92.

Omicron och den amerikanska dollarn

Det amerikanska dollarindexet kraschade hårt på fredagen efter att Sydafrika tillkännagav den stigande spridningen av den nya varianten känd som Omicron. Indexet föll då den amerikanska dollarn sjönk kraftigt mot euron. Den lyckades stiga mot andra nyckelvalutor som den kanadensiska dollarn och den japanska yenen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

DXY-indexet började veckan positivt när investerare reflekterade över de nya Covid-19-hoten. Omicron har redan rest i fler länder som Storbritannien, Nederländerna och Australien. Analytiker förväntar sig att viruset redan har nått USA.

Ändå finns det en känsla av att marknaden sannolikt överreagerade om effekterna av denna variant. Detta förklarar varför globala aktier har studsat tillbaka idag. Futures knutna till Dow Jones, Nasdaq 100 och S&P 500 har alla studsat tillbaka. Detsamma gäller för dem som är knutna till DAX och FTSE 100.

Dollarindex kommer idag att reagera på flera händelser. För det första, eftersom euron är dess största beståndsdel, kommer indexet att reagera på snabba inflationssiffror från Tyskland och Spanien. Analytiker förväntar sig att dessa siffror visar att dessa länders inflation steg med mer än 5% i november.

I USA kommer National Association of Realtors att publicera de senaste väntande husförsäljningssiffrorna. Dessa siffror förväntas visa att landets fastighetsmarknad gick bra då försäljningen ökade med 1%.

Samtidigt kommer Feds Jerome Powell och finansdepartementets Janet Yellen att vittna inför kongressen om CAREs-lagen. Detta kommer att vara det första uttalandet av Powell efter att ha blivit återutnämnd.

US dollar index prognos

Dollar index

Det dagliga diagrammet visar att US-dollarindex har varit i ett hausseartat rally nyligen. Detta rally accelererade när index steg över nyckelmotståndsnivån på $93,33. Detta pris låg längs ovansidan av dubbelbottenmönstret.

Sedan dess har DXY rört sig över 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden. Relative Strength Index (RSI) har också varit hausse. Det är också längs 50% Fibonacci retracement nivå. Därför kommer indexet sannolikt att fortsätta att stiga när tjurar siktar på nyckelmotståndsnivån på $100.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money