Silverpriset under press trots risk-off-sentimentet

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on nov 29, 2021
  • Silverpriset har varit under press den senaste veckan trots risk-off-sentimentet.
  • Indexet för rädsla och girighet har skiftat till rädsla änden av spektrumet.
  • Under den nya veckan ligger fokus på tillverknings-PMI:er, icke-jordbrukslöner och Fed-politikernas tal.

Silverpriset förlängde veckans förluster i fredagens session trots risk-off-marknadsentimentet. Under den kommande veckan kommer fokus att ligga på Feds policymakares kommentarer och data relaterade till dess industri- och ädelmetallstatus.

Marknadsstämning

Rädsla & girighetsindex skiftade från en girighetsnivå på 64 till rädsla änden av spektrumet. På fredagen låg indexets avläsning på 31. Både marknadsvolatiliteten och efterfrågan på säkra tillflyktsorter uppvisar extrem rädsla. Vanligtvis ökar riskaversion ädelmetaller baserat på deras status som säker tillflyktsort.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En stärkande US-dollar utövar dock press på silverpriset. Oron över den nya vågen av covid-19, tillsammans med positiva ekonomiska data från USA, höjde dollarindexet till sin högsta nivå sedan juli 2020. Dessutom har en långsammare tillväxt i den kinesiska ekonomin väckt oro över silvers industriella efterfrågan.

Under den nya veckan kommer silverpriset att reagera på tillverknings-PMI från Kina och andra ekonomier. Dessutom kommer investerare att vara angelägna om Jerome Powells vittnesmål samt tal från olika Fed-politiker. Talen kommer några dagar efter Feds mötesprotokoll som utstrålade en hökaktig ton. De icke-jordbrukslönedata som är planerade till fredag kommer att ytterligare påverka metallens prisrörelser.

Silverpris teknisk utsikt

Silverpriset har varit under press den senaste veckan. Veckans förluster definierade en trendvändning efter att den ädla metallen nådde en fyra månaders högsta nivå föregående vecka. Sedan i måndags har den sjunkit med cirka 6,89%.

Ädelmetallen slutade veckan kl 23.17; ned med 1,83%. På ett fyratimmarsdiagram handlas det under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom, med ett RSI på 26, är det i det överköpta territoriet.

Under den kommande veckan förväntar jag mig att silverpriset förblir under press mitt i den stärkta amerikanska dollarn. Det kan dock börja veckan med en korrigerande återhämtning eftersom den finner stöd längs den psykologiska nivån 23.00.

Det kan studsa tillbaka för att hitta motstånd längs 25-dagars EMA vid 23,72. Därefter kan den handla inom den bildade horisontella kanalen med 23,16 och 23,72 som nedre respektive övre gränser. Över den tidigare nämnda motståndsnivån kommer tjurarna att titta på 50-dagars EMA den 24.03. På baksidan kommer ett steg under fredagens låga på 22.94 troligen att placera stödzonen vid 22.35.

silver price
silver price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money