Är Enbridge-aktien ett köp eller sälj mitt i en ogynnsam pipeline-dom?

By: Motiur Rahman
Motiur Rahman
Md Motiur tycker om att undersöka hur företag löser utmaningar som världen kommer att möta under de kommande decennierna.… read more.
on dec 1, 2021
  • Enbridge-aktien sjönk med 1,73% på tisdagen.
  • Dess ansökan om att sälja pipelinekontrakt på lång sikt istället för månadsvis avslogs av tillsynsmyndigheten.
  • Analytiker tror att avslaget kan skada ENB:s resultat.

På tisdagen föll aktierna i Enbridge Inc. (BER:EN3) med 1,73% efter att dess ansökan om att erbjuda långtidskontrakt i pipeline snarare än månadsvis avvisades av den kanadensiska energitillsynsmyndigheten. Analytiker tror att avslaget kan få negativa effekter på företagets resultat.

Enbridge ville sälja utrymme på sitt oljeledningsnätverk Mainline genom långtidskontrakt, snarare än månadsvis, vilket garanterar ett stadigt inkomstflöde. Företaget sa att det nu kommer att återuppta diskussioner med avsändare om ett nytt tullavtal, som nu har övertaget i förhandlingarna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De kanadensiska oljepriserna sjönk med 20% efter pipelinedomen.

Enbridge-aktien har fallit med mer än 13% sedan toppnoteringen den 5 november. Och baserat på den senaste utvecklingen kan nedgångarna fortsätta under överskådlig framtid.

Är det säkert att satsa på Enbridge?

Ur ett investeringsperspektiv handlas Enbridge-aktien till rimliga efterföljande 12-månaders och forward P/E-tal på 16,94 respektive 19,40. Därför kan värdeinvesterare tycka att det är ett intressant alternativ för sina portföljer.

Men med analytiker som förutspår att dess vinst per aktie kommer att minska med 44% i år innan den återhämtar sig med 7,70% nästa år, kanske det inte är ett övertygande alternativ för tillväxtinvesterare.

Source – TradingView

Tekniskt sett verkar Enbridge-aktier handlas inom en kraftigt fallande kanalformation i intradagsdiagrammet. Som ett resultat har aktien rasat djupt in i översålda förhållanden.

Därför kan investerare inrikta sig på tekniska återhämtningar på cirka $38,47 eller högre vid $39,67. Men givet det nuvarande trycket nedåt kan Enbridge-aktien falla ytterligare mot $36,40 eller lägre till $35,32.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money