EUR/USD bildar baisseartad flagg före inflationsdata för euroområdet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en finansanalytiker på Invezz som täcker marknaden för aktier, kryptovaluta och fiatvaluta. Han är en erfaren analytiker… Läs mer.
on jan 20, 2022
  • EUR/USD har bildat ett baisseartat flaggmönster.
  • Mönstret dök upp före de senaste konsumentinflationsdata.
  • Paret kommer sannolikt att få ett baisseartat utbrott.

EUR/USD-paret bildade ett baisseartat flaggmönster efter att den tyska 10-åriga jämförelseräntan blev positiv på onsdagen. Det handlas till 1,1353 när handlare väntar på det kommande konsumentprisindexet för euroområdet (KPI) och USA:s uppgifter om arbetslösa.

Eurozonens inflationsdata framöver

Euroområdets statistikkontor publicerade preliminära inflationsdata för blocket för två veckor sedan. På torsdag släpps den sista behandlingen. Baserat på de tidigare siffrorna förväntar sig ekonomer att uppgifterna visar att blockets konsumentinflation steg till 5,0% i december medan kärninflationen steg till 2,6%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Liksom i andra länder, står euroområdet inför inflationstryck på grund av de pågående globala utmaningarna i leveranskedjan. De pågående spänningarna mellan USA och Ryssland om Ukraina har också bidragit till krisen genom att pressa gaspriserna högre.

På onsdagen reagerade EUR/USD på de senaste KPI-data från Tyskland. Enligt Destatis steg landets inflation från 5,2% i november till 5,3% i december.

Paret lutade också högre efter att försäljningen av tyska statsobligationer accelererade. Den 10-åriga regeringen steg över 0% för första gången på över två år.

Prestationen beror mest på att analytiker tror att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att börja höja räntorna i september. Tidigare förväntade sig ekonomer att ECB skulle börja röra sig i oktober.

Det viktigaste är att det finns tecken på att ECB kommer att lämna sin negativa räntemiljö till 2023. Det kommer att vara ett viktigt steg med tanke på att ECB har varit i denna zon i flera år.

De stigande obligations avkastningen i Europa erbjuda hjälp till europeiska investerare som har drabbats av negativa avkastning under de senaste åren. Det är dock en utmanande situation för regeringar som kommer att brottas med stigande lånekostnader.

EUR/USD prognos

EUR/USD

Tvåtimmarsdiagrammet visar att EUR/USD-paret sjönk kraftigt tidigare i veckan. Den föll till den lägsta nivån 1,1315, vilket var den lägsta nivån sedan 11 januari. Paret har bildat ett baisseartat flaggmönster och rört sig under Ichimoku-molnet. Det baisseartade flaggmönstret är vanligtvis ett tecken på att paret kommer att ha ett baisseartat utbrottsmönster. Om detta händer kommer nästa nyckelnivå att titta på vara veckans lägsta på 1,1315.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10