Mizuhos Vamil Divan avslöjar sitt bästa bioteknikval

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är nyhetsreporter på Invezz som täcker de europeiska, asiatiska och nordamerikanska aktiemarknaderna. Wajeeh har 5 års erfarenhet av… Läs mer.
on jan 29, 2022
  • Mizuhos Vamil Divan säger att AbbVie Inc är hans bästa bioteknikval.
  • Han förklarar varför han gillar aktien på CNBC:s "The Exchange".
  • Divan har en PT på $154 på ABBV; över 10% uppåt härifrån.

AbbVie Inc (NYSE: ABBV) avslutade 2021 med en uppgång på 25% i aktiekursen, och Mizuhos senior biofarmaceutiska forskningsanalytiker säger att 2022 kommer att bli ännu ett år av överprestationer för bioteknikjätten.

Divan ser en uppsida till $154 per aktie

Enligt Vamil Divan är AbbVie hans bästa bioteknikval, som han bedömer till ”köp” med ett prismål på 154 $ som representerar mer än 10% uppåt härifrån. På CNBC:s ”The Exchange” sa han:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

AbbVie köpte Allergan för ett par år sedan. Estetik är en stor del av företaget nu. De har också en stark verksamhet inom immunologi, onkologi och neurovetenskap. Så vi gillar verkligen hur det är en trevlig diversifierad tillväxthistoria som fortfarande handlas till en betydande rabatt.

Förlusten av Humira-patentet, enligt Divan, är osannolikt att bli en motvind för företaget eftersom det redan har säkrat andra drivkrafter för tillväxt, vilket kommer att räcka för multipel expansion. Förra månaden sa Wells Fargo att ABBV kunde klättra till 165 dollar per aktie.

IBB är nere nära 20% för året

Biotech har haft en tuff start på året, med iShares Biotechnology ETF (IBB) som föll med nästan 20% på fredagsmorgonen. När han utvecklade skälen till varför bioteknikområdet har tappat intresset sedan september 2021, sa han:

Vi har sett frågor om FDA och viss osäkerhet kring dess godkännandeprocess. Det finns frågor om FTC; kanske kommer det att ta en bättre titt på M&A i det här utrymmet. För mindre bioteknikföretag är överklagandet att de kommer att förvärvas av ett av de större företagen. Om det försvinner är det ett problem.

Debatten om prissättning av läkemedel, tillade han, kan vara en annan anledning till att Biotech har varit ganska tråkig. Andra namn som Divan gillar i denna sektor inkluderar Biohaven, Karuna och Alkermes.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10