Utsikter för råoljepriset: här är vad du kan förvänta dig under den nya veckan

Av:
Feb 14, 2022
Listen
  • Råoljepriset skjutit i höjden till nya toppar 2014 på fredagen mitt i ökad oro över den ryska attacken.
  • Sådana attacker skulle störa oljeförsörjningen vid en tidpunkt då marknaden redan är trång.
  • OPEC:s månadsrapport målade upp en bild av minskande lager och stigande efterfrågan.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Råoljepriset steg till en ny högsta 2014 på fredagen mitt i de ökade geopolitiska spänningarna i östra Europa. Brent-terminer – riktmärket för global olja – utökade sina tidigare uppgångar till att handlas till en intradagshögsta på 95,63 USD. Visst, det drog tillbaka för att avsluta veckan på $94,94. Samtidigt stängde WTI-terminerna – riktmärket för amerikansk olja – fredagens session på $93,88 efter att ha stigit till $94,64 tidigare under dagen; den högsta nivån sedan september 2014.

crude oil price
crude oil price

Geopolitiska spänningar

På senare tid har geopolitik varit en av de hausseartade drivkrafterna på energimarknaden. Oron för att Ryssland kan attackera Ukraina har gjort att investerare är oroliga för att de efterföljande störningarna i oljeförsörjningen kommer att påverka en redan stram marknad.

Å ena sidan har Rysslands president – Vladimir Putin – vid flera tillfällen insisterat på att han inte har för avsikt att invadera Ukraina. Faktum är att Frankrikes president Emmanuel Macron för några dagar sedan uttalade att Putin hade försäkrat honom att Ryssland inte kommer att eskalera den befintliga Ukrainakrisen.

De senaste händelserna har dock målat upp en annan bild; en aspekt som har gett efter för en viktig medvind för råoljepriset. På fredagen varnade amerikanska tjänstemän för att Ryssland kan komma att attackera Ukraina under de kommande dagarna; troligen via missiler eller flyganfall. Den har omringat Ukraina från tre sidor med tunga vapen och 130 000 soldater.

Investerarnas oro har förstärkts av det improduktiva samtalet mellan president Biden och president Putin på lördagen. Under den nya veckan förväntas geopolitik vara en viktig hausseartad drivkraft för råoljepriset.

Utbud/efterfrågans dynamik

Under de efterföljande sessionerna kommer den pågående obalansen mellan oljeefterfrågan och utbud att vara värd att hålla utkik efter. I sin månadsrapport indikerade Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) att lagren i viktiga konsumerande länder var på nedgång.

Enligt alliansen noterade de rika länderna som utgör Organisationen för ekonomiskt företag och utveckling en ytterligare nedgång i kommersiella lager i december med 312 miljoner fat. Som jämförelse sjönk lagren med 2,72 miljoner fat i november.

På efterfrågesidan förväntar sig OPEC att den globala efterfrågan på olja kommer att fortsätta att öka eftersom de flesta ekonomier fortsätter att stärkas. Den lämnade sin prognos för oljeefterfrågan oförändrad på 4,2 miljoner bpd. Som en del av dess grundargument, sägs det att högre räntor och inflationstryck “kräver noggrann övervakning”.

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10