Alibaba aktiekurs har kraschat. Är det för undervärderat för att ignorera?

Av:
Mar 11, 2022
Listen
  • Alibaba-aktien har kraschat kraftigt de senaste månaderna.
  • Det finns farhågor om att företaget kommer att avnoteras från USA.
  • Aktien är betydligt undervärderad jämfört med Amazon.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Alibaba (NYSE: BABA) aktiekursens tragiska kollaps accelererade på torsdagen den här veckan. Aktien sjönk till den lägsta nivån på 92,90 USD, vilket var den lägsta nivån sedan januari 2017. Den har kraschat med över 70% från sin högsta punkt 2020 samtidigt som dess totala börsvärde har kraschat till cirka 262 miljarder USD.

Är Alibaba undervärderat?

Alibaba har varit inne i en stark försäljning då investerare oroar sig för avnoteringsrädslor i USA. På torsdagen publicerade Securities and Exchange Commission (SEC) en lista över fem kinesiska aktier som kan tvingas bort från amerikanska börser.

Även om Alibaba inte fanns med på listan, sjönk aktierna på grund av rädsla för vad som kommer härnäst. Ändå, ur ett grundläggande perspektiv, har BABA blivit ett av de mest undervärderade företagen på Wall Street.

För det första växer företaget fortfarande trots de betydande utmaningar det står inför i USA och Kina. Till exempel har dess årliga intäkter under de senaste 12 månaderna ökat till över 131 miljarder USD från tidigare 109 miljarder USD. Det finns en sannolikhet att denna trend kommer att fortsätta under de kommande åren.

Alibaba är också ett mycket lönsamt företag. År 2020 var nettoinkomsten över 21 miljarder dollar. Den minskade kraftigt till cirka 9 miljarder dollar. Denna nedgång beror delvis på att företaget tvingades betala stora böter 2021 av kinesiska tillsynsmyndigheter. Nedgången i lönsamhet beror också på den ökande regulatoriska granskningen av kinesiska teknikföretag.

För det andra visar en jämförelse mellan Alibaba och Amazon (NASDAQ: AMZN) ett stort gap. För det första har Amazon ett börsvärde på över 1,5 biljoner dollar medan Alibaba värderas till 262 miljarder dollar. Ändå har Alibaba i stor utsträckning bättre vinstmått än Amazon. Till exempel har den en EBITDA-marginal på 16% medan Amazon har 12.

För det tredje, från en värderingssynpunkt, handlas Alibaba till en efterföljande PE-multipel på 26 och en forwardsiffra på 12. Därför gör detta det betydligt billigare än den bredare marknaden.

Alibaba aktiekursprognos

alibaba stock price

Veckodiagrammet visar att BABA-aktien har varit i en djupt nedåtgående trend de senaste månaderna. Aktien har fallit med över 70% från all-time high. De har lyckats gå under 25-veckors och 50-veckors glidande medelvärden.

Aktien har också kraschat under 78,6% Fibonacci retracement-nivå medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat till den översålda nivån. Därför kommer aktien sannolikt att fortsätta falla när björnarna siktar på nästa nyckelstöd till $80. På lång sikt kommer aktierna sannolikt att återhämta sig när rädslan för avnotering lättar.

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10