Utsikter för råoljepriset: oro för efterfrågan är ingen match

Av:
apr 26, 2022
  • PBOC:s uttalande om dess ansträngningar att stödja ekonomin har ökat råoljepriset.
  • Oron för efterfrågan kvarstår eftersom investerare fruktar för låsningar i Kinas huvudstad Peking.
  • Även med den pågående efterfrågan är snäva tillgångar fortfarande en viktig drivkraft.

Råoljepriset är på uppgång efter att ha sjunkit till två veckors lägsta på måndagen. Det trånga utbudet har fortsatt att stärka marknaden. Trots detta tynger efterfrågeoro priserna.

crude oil price
crude oil price

Grunderna

Råoljepriset har fått stöd i PBOC:s tillkännagivande att det kommer att fortsätta att erbjuda stöd till ekonomin mitt i den nya covid-19-vågen och baisse tillväxtutsikterna. I uttalandet som släpptes på tisdagen indikerade centralbanken att den kommer att se till att likviditeten förblir ”rimligt rik”.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om PBOC:s kommentarer har stärkt finansmarknaderna, tynger oron över den kinesiska efterfrågan fortfarande råoljemarknaden. Investerare verkar använda situationen i Shanghai som mall för vad som kan hända i Peking. Pekings myndigheter har beordrat regionens invånare att genomgå tre covid-19-tester under veckans lopp i ett försök att undvika en situation som liknar den i Shanghai. Den sistnämnda regionen är för närvarande inne på sin fjärde vecka med låsningar; en aspekt som har fortsatt att tynga råoljepriset.

De baisseartade efterfrågeutsikterna upphäver dock inte oron över trånga tillgångar, vilket har lyft oljepriset över den kritiska nivån på 100 dollar per fat sedan slutet av februari. Med detta i åtanke kommer den tidigare nämnda nivån att förbli en avgörande stödzon även med förväntade prissvängningar på kort sikt.

Prognos för råoljepriset

Råoljepriset har återhämtat sig från måndagens låga nivåer även när oro över den kinesiska efterfrågan dämpar dess uppåtgående potential. I den föregående sessionen nådde Brent-terminerna ett intradagslåg på 99,63; den lägsta nivån på två veckor. Den har sedan dess återhämtat sig över den avgörande zonen på 100 till 103,06 klockan 07:07 GMT.

På ett dagligt diagram är det fortfarande under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Baserat på dessa tekniska indikatorer, såväl som grunden, förväntar jag mig att råvaran kommer att utsättas för prissvängningar under resten av veckan.

På kort sikt kommer det sannolikt att fortsätta hitta motstånd längs 50-dagars EMA vid 104,46. Med ytterligare fart kan tjurarna ha en möjlighet att pressa råoljepriset till 106,60, vilket är längs 25-dagars EMA. På baksidan kan den dra tillbaka till måndagens lägsta 99,63.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money