EUR/USD-prognos då ECB-medlemmar antyder en höjning med 0,50%

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en finansanalytiker på Invezz som täcker marknaden för aktier, kryptovaluta och fiatvaluta. Han är en erfaren analytiker… Läs mer.
on maj 17, 2022
  • EUR/USD-paret steg kraftigt på tisdagen.
  • Den holländska centralbankens president antydde en räntehöjning på 0,50 procent.
  • Eurostat publicerade starka BNP-data för euroområdet.

Euron blev parabolisk på tisdagen efter det relativt hökiska uttalandet från den holländska centralbankschefen. EUR/USD-paret steg till en högsta nivå på 1,0545, vilket var den högsta nivån sedan 11 maj. Den har stigit med mer än 1,8% från den lägsta nivån denna månad.

Hawkish ECB kommenterar

EUR/USD-paret lutade uppåt när fler tecken på en hökaktig Europeiska centralbanken (ECB) steg. I ett uttalande sa Klaas Knot, chefen för den nederländska centralbanken, att banken borde höja räntorna med 0,50% när den träffas i juli.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Klaas ses ofta som en av ECB:s mest hökaktiga tjänstemän. Som sådan finns det tecken på att banken kommer att börja höja räntorna tidigare än väntat. Han tillade:

– Baserat på nuvarande kunskap skulle jag föredra att höja vår styrränta med en kvarts procentenhet. Såvida inte nya inkommande uppgifter under de närmaste månaderna tyder på att inflationen breddar sig ytterligare eller ackumuleras. Om så är fallet får inte heller större höjningar uteslutas.”

Han är inte ensam. I ett uttalande förra veckan hävdade chefen för den tyska centralbanken att ECB borde höja räntorna tidigare än senare. Samma uppfattning har delats av Christine Lagarde, chefen för banken.

EUR/USD-paret steg också kraftigt efter den positiva ekonomiska statistiken från euroområdet. Enligt Eurostat växte blockets ekonomi med 5,1% under första kvartalet. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på 5,0%.

Ändå är de största problemen för ECB stagflation och recession. Stagflation uppstår när den ekonomiska tillväxten avtar medan inflationen ligger kvar på en förhöjd nivå. En lågkonjunktur kommer sannolikt att inträffa på grund av de betydligt höga olje- och gaspriserna.

EUR/USD prognos

EUR/USD

EUR/USD bildade det baisseartade flaggmönstret som visas i svart. Därför, genom att flytta uppåt, lyckades paret ogiltigförklara den baisseartade synen. Nu lyckades den gå över den viktiga motståndsnivån på 1,0471, vilket var den lägsta nivån den 28 april. Det har också rört sig över 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden medan Relative Strength Index (RSI) närmar sig den överköpta nivån.

Därför finns det en sannolikhet att paret kommer att bibehålla en hausseartad trend då tjurar siktar på nyckelmotståndsnivån på 1,0650.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10