GBP/USD bildar cup and handle före brittiska inflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en finansanalytiker på Invezz som täcker marknaden för aktier, kryptovaluta och fiatvaluta. Han är en erfaren analytiker… Läs mer.
on maj 17, 2022
  • GBP/USD dök efter jobbdata i Storbritannien.
  • Arbetslösheten sjönk till den lägsta nivån sedan 1974.
  • Paret har format ett kopp- och handtagsmönster på 1H-diagrammet.

Det brittiska pundet steg till den högsta punkten sedan den 5 maj efter positiva arbetsuppgifter i Storbritannien. GBP/USD-paret steg till en högsta nivå på 1,2480, vilket var cirka 2,70% över den lägsta nivån förra veckan. Paret ligger fortfarande mer än 5% under den högsta punkten i april.

Storbritanniens sysselsättnings- och inflationsdata

Office of National Statistics (ONS) publicerade starka sysselsättningssiffror på tisdagen. Siffrorna visade att landets arbetsmarknad fortsatte att strama åt i mars.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den brittiska arbetslösheten sjönk till 3,7% i mars. Detta var en bättre siffra än vad de flesta analytiker förväntade sig. Det var också den lägsta nivån det har varit sedan 1974. Det betyder att det var färre personer utan arbete under de tre månaderna fram till mars.

En närmare titt på rapporten avslöjar att storleken på arbetsstyrkan i Storbritannien var mindre än där den var innan pandemin började. Detta hände eftersom många sa att de varken arbetade eller sökte arbete.

Dessa siffror kom en dag före de kommande brittiska inflationssiffrorna. Ekonomer tillfrågade av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att det överordnade konsumentprisindexet hoppade från 7,0% i mars till 9,1% i april. Exklusive de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna förväntar de sig att uppgifterna visar att inflationen steg från 5,7% till 6,2%.

I måndags beklagade Bank of Englands guvernör att banken inte kunde undvika en situation där inflationen inte når 10%. Han nämnde externa faktorer som kriget i Ukraina och logistikutmaningar för den skyhöga inflationen.

GBP/USD-paret steg också efter den positiva detaljhandelsförsäljningen i USA. Enligt statistikbyrån ökade detaljhandelsförsäljningen med 8,19% medan kärnförsäljningen ökade med 0,6% på MoM-basis.

GBP/USD prognos

GBP/USD

På timdiagrammet ser vi att GBP/USD-paret har varit i en stark hausseartad trend sedan i måndags. Den lyckades ta sig över det viktiga motståndet på 1,2400, vilket var den högsta punkten på fredagen. Paret har också bildat ett kopp- och handtagsmönster, vilket vanligtvis är ett hausseartat tecken.

Det har också rört sig över 25-periodernas och 50-periodernas glidande medelvärden medan Relative Strength Index (RSI) har rört sig över den överköpta nivån. Paret kommer sannolikt att fortsätta att stiga när tjurar riktar nyckelmotståndet till 1,2600.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10