Solana har tillkännagivit sin nya smartphone Saga: positionering för nästa cykel?

Av:
jun 27, 2022
  • Solana Labs har tillkännagivit en ny smartphone, samt ett Webb3-lager byggt ovanpå Android
  • Följer den nya "grannskapsavgifts"-strukturen som är inställd på att hantera problemet med upprepade avbrott
  • Genuin innovation av Solana & engagemang att lösa problem gör de välplacerade om björnmarknaden saktar ner

Solana tillkännagav lanseringen av Saga, en flaggskepps-web3-smartphone, samt Solana Mobile Stack (SMS), ett Android-ramverk med öppen källkod för webb3-utveckling. Men vad betyder alla dessa tekniska termer, och kommer de att påverka Solanas pris?

Solana Mobile Stack (SMS)

Låt oss prata om SMS först, snarare än smartphonen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta är faktiskt riktigt intressant, men också enkelt. Jag tror att ett av de största hindren för mainstream-antagande av krypto är den klumpiga plånboksupplevelsen. För att komma åt DeFi behöver du en stationär webbläsare och ladda ner något som liknar Phantom-appen, vilket uppenbarligen är ett stort problem i denna tidsålder av smartphones.

De flesta webbläsarbaserade appar kan helt enkelt inte jämföras med konventionella appar på iPhone eller Android när det gäller användarvänlighet, intuitiva gränssnitt och bekvämlighet. För att illustrera hur långt efter vi ligger kan du inte använda Google Pay eller Apple Pay med din plånbok.

SMS tar itu med denna fråga. Det är i grunden ett Webb3-lager byggt ovanpå Android. Detta gör att utvecklare kan bygga decentraliserade appar (dApps) på Android. Dessa dApps kommer nu att vara tillgängliga att ladda ner från dApp store genom att klicka på en knapp, och tesen är att de nu kommer att fungera lika smidigt som konventionella appar fungerar på dina iPhones och Androids.

Solana smartphone

Den andra delen av tillkännagivandet är själva smartphonen. Även om SMS är ett snyggt projekt, är det värdelöst om inte telefontillverkande företag använder det. Solana kom runt detta genom att även tillkännage lanseringen av sin egen smartphone, Saga. I grund och botten bör därför smartphonen ses som ett proof-of-concept, vilket är anledningen till att prislappen på $1000 inte är så viktig just nu.

Google och Apple

Nu när vi har ytterligare ett alternativ på marknaden, kommer kunderna att flytta? Kommer de att parkera sin Google Pay eller Apple Pay för att kunna använda Solana Pay? Det är också svårt att förutse hur Google och Apple kommer att reagera. Om teknikjättarna öppnar sina appbutiker finns det inget incitament att använda Solana-telefonen.

SMS-tekniken, snarare än smartphonen, är den verkliga nyheten här. Telefonen är bara en telefon. Webb3-lagret är innovationen, och det som är viktigt.

Centralisering

Det omedelbara svaret på detta kommer sannolikt att vara ett som kritiserar Solana för att vara centraliserat och bestrider användningen av Saga-telefonen tillsammans med SMS-stacken. Men för att saker ska bli populära måste de fungera. Det är ingen idé att vara decentraliserad om saker och ting inte fungerar, och just nu har Webb3 en lång väg att gå för att få användarens dApp- och plånboksupplevelse i linje med de smidiga Apple- och Android-motsvarigheterna.

Detta är ett stort steg framåt för Webb3 enligt min mening eftersom det är ett steg mot att effektivisera dessa stora visioner och ambitioner för rörelsen och skapa realistiska alternativ för kunder som faktiskt fungerar. Att betala för en kaffe med Solana Pay på ett smidigt sätt är nu ett realistiskt alternativ. Att bygga integrerade upplevelser för användare på sina telefoner är också ett alternativ. Och förvänta dig inte att detta kommer att finnas kvar i smartphone-landskapet; man kan förvänta sig att systemet kommer att rullas ut för PC-baserade plånböcker och dApps också.

Solanas framtid

Jag älskar att använda Solana. Den är smidig och enkel att använda, dess hastighet och låga gasavgifter är en drömlik upplevelse, och den kontrasterar så briljant med de skyhöga gasavgifterna på Ethereum. Dess stora problem är dock de upprepade avbrotten, något jag varit kritisk till tidigare.

Efter en rapport förra månaden som undersökte det senaste avbrottet som skyllde på bothandel för att ha överväldigat ett NFT-mynt, avslöjade Solana planer på att förnya avgiftssystemet. Den snygga aspekten av detta är modellen ”grannskapsavgifter”. Detta innebär att en extra gasavgift kommer att tas ut under tider av trängsel, men endast för efterfrågade appar och tjänster. På ett sådant sätt kommer avgifterna inte att stiga över hela nätverket, i likhet med Ethereum.

Även om det är för tidigt att granska denna implementering, är det en otroligt positiv utveckling. Solana kan ha problem, men man arbetar aktivt med att hitta en lösning. Just nu är det den bäst placerade Layer-1 blockkedjan när det gäller att ta kampen mot Ethereum, trots dess heta år hittills som har inkluderat nära ett dussin avbrott och ett prisfall så lågt som $27 nyligen (90% rabatt på all-time high på $260).

Medan Solana är upp nästan 20% den här veckan, tycker jag att det skulle vara försumligt att läsa in för mycket i detta. Kryptomarknaden har studsat som helhet, och med tanke på den extrema risk-off-miljö vi befinner oss i är den kortsiktiga volatiliteten för altcoins oundviklig och prisåtgärden kommer att följa makroutvecklingen.

Mycket mer solid (och hausseartad) är den långsiktiga synen på Solana, och hur det ser ljusare ut med denna innovation. Inte bara det, utan Webb3 som helhet. Utrymmet har dominerats av röda priser, skräckinjagande känslor och fallande likvidationer, det är trevligt för en förändring att prata om en genuin bit innovation, vilket är anledningen till att vi är här i första hand.

Tekniken är viktigare än priset. Prisdelen kommer att följa med tiden, men björnmarknader är dags att bygga och etablera solida projekt. Den här veckan är bra för Solana och Webb3 som helhet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money