En vänlig påminnelse om att DeFi fortfarande fungerar

Av:
jul 29, 2022
  • Centraliserade företag som Celsius och Voyager Digital leder likvidationer inom industrin
  • Krypto har hamnat i skymundan, men det finns dåliga ägg i alla branscher
  • Decentraliserade protokoll har gått smidigt, med stridstester av DeFi som bygger upp förtroende

Likviderad. Insolvent. Chapter 11. Konkurs.

Alla ord som har snurrat runt under de senaste månaderna har blivit fula i kryptoland, eftersom en våg av smitta har översvämmat marknaden (som jag tidigare har skrivit om här).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Centraliserade kryptoföretag ansöker om konkurs

Vi har sett överlevande spelare som Celsius gå under, efter den ursprungliga krisen (det har verkligen varit för många att räkna nu) som utlöstes när Terra lärde alla vad termen ”dödsspiral” betyder.

Men i takt med att konkurserna hopar sig – Celsius, Three Arrows Capital, Voyager Digital och så vidare – finns det en ökande retorik om att detta bevisar att krypto var ett slöseri med tid.

Men detta är okunnigt och fasansfullt enligt min uppfattning. Ingen förklarade att ”betalningshanteringen är död” när det stora företaget Wirecard gick under efter bokföringsbedrägerier. Enron tankade inte energibranschen. Lehman gick under, men bankverksamheten existerar än idag.

Verkligheten är att i en bransch så stor som kryptovaluta hade blivit, skulle det alltid finnas några dåliga äpplen. Väg in det faktum att detta utrymme har vuxit i en takt som bara konkurrerar med Internet – kom ihåg att Satoshi lanserade Bitcoin först i januari 2009 – och det faktum att det har varit skum och hänsynslöshet runt kanterna är att vänta.

Varför är en hel industri ett misslyckande på grund av några hänsynslösa aktörer?

DeFi har fungerat som planerat

Ännu viktigare, låt oss titta på den förföriskt namngivna decentraliserade ekonomin (DeFi). Med den här tsunamin av smärta som sprider sig över marknaden har DeFi gjort … ingenting. Det har inte varit några större härdsmältningar. Protokoll fungerade som de skulle, som de var kodade till, som alla visste att de skulle göra. Och innan du nämner – jag räknar inte Terra som ett decentraliserat finansprotokoll – det var en unik situation baserad på vad som var ett dömt koncept i ett osäkrat algoritmiskt stablecoin. För att inte tala om, det drevs mycket av en centraliserad fond (LFG) som fungerade på ett mycket ogenomskinligt sätt.

Lån likviderades om margin calls inte kunde uppfyllas. Säkerheter såldes och långivare betalade tillbaka. Med allt på kedjan och transparent har allt gått precis som det förväntades.

Jag ser absolut ingenting under de senaste månaderna som får min tro på DeFi att vackla. Tvärtom – den har seglat genom denna turbulens utan vård i världen. Björnmarknader är till för att bygga, säger de. Låt oss se vad DeFi kan göra – trots allt har den inte ens sett sin tredje födelsedag än.

Om det finns något positivt att ta från detta så är det att säkerheten för överkollaterisation upplåning och utlåning genom DeFi-protokoll, och den transparens och förutsägbarhet som det erbjuder, har förblivit stark. Ibland är tråkigt bra, och DeFi har varit tråkigt. Stor innovation och revolution tar tid, om DeFi ska hålla vad den lovar måste den stridstestades. De senaste månaderna har inte kastat upp något som den inte kunde hantera.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money