ARK:s analys som hävdar att Bitcoin kan stiga med $500 000 är felaktig

Av:
aug 10, 2022
  • Vår dataanalytiker gräver i ARK Analysts förutsägelse att Bitcoin kan stiga $500 000
  • Ashmore hävdar att ARK:s analys bör tas med en nypa salt, eftersom tillvägagångssättet är alltför förenklat
  • Blackrock / Coinbase-utvecklingen är ändå mycket hausseartad och borde flytta marknaderna mer

Det finns massor av höga prisförutsägelser som svävar runt efter nyheterna den här veckan att Blackrock, en av världens största kapitalförvaltare, skulle erbjuda krypto till investerare via Coinbase.

Analytiker förutspår att priset på Bitcoin ska skjuta i höjden

Ark Invest-analytikern Yassine Elmandjra är en av dem som ger svindlande förutsägelser.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Det här är den överlägset starkaste signalen vi har sett kring institutioner som överväger krypto som en ny tillgångsklass och att Wall Street äntligen är redo att ta steget här,” sa Elmandjra under ett webbseminarium igår. ”Jag tror att ett partnerskap av den här kalibern kan inleda biljoner dollar till kryptotillgångsklassen under de kommande åren.”

Han fortsatte sedan med att dela med sig av fynd från ARK:s analys, som jag inte kunde låta bli att gräva i.

Baserat på avkastningen från Bitcoin under de senaste tio åren har ARK beslutat att väldiversifierade portföljer ska innehålla 2,5% – 6,5% baserat på investerares risktolerans. Jag är inte säker på hur de kom fram till denna analys (jag skulle gärna se siffrorna!) men det verkar vara ett rimligt påstående, om än en enorm generalisering.

Det finns säkert investerare för vilka Bitcoin inte lämpar sig (kortsiktiga investerare, de som redan har korrelerade instrument, etc.) och på baksidan finns det också investerare som kan ha mer än en allokering på 6,5%.

För det andra är det bristfälligt att basera den rekommenderade allokeringen framåt från det tidigare resultatet för Bitcoin. Inte bara stämmer det klassiska ”tidigare resultat är inte en indikation på framtida avkastning”, utan det väger ännu mer för Bitcoin.

Berätta för mig – exakt vad kan vi dra slutsatsen från Bitcoins prisrörelser mellan 2012 och 2015 som kommer att hjälpa oss att få den perfekta allokeringen till det framöver? Detta var en period då Bitcoin fortfarande levde i nischade hörn av Internet, till stor del oupptäckt av mainstream media och ännu inte lanserat sitt angrepp på den traditionella finansvärlden. Ur makrosynpunkt är dessa prisuppgifter i huvudsak helt irrelevanta.

Men Elmandjra drar slutsatsen att baserat på ARK:s rekommenderade tilldelningar på 2,5% till 6,5% (hur de än beräknades), kunde Bitcoin öka med $200 000 respektive $500 000. Det är härifrån alla sexiga rubriker om ”Bitcoin att nå $600 000, enligt ARK” kom ifrån.

Kommer Bitcoin att nå $600 000?

Ehm… jag vet inte. Men den här analysen är i bästa fall finger-in-the-wind-grejer. Du kan inte bara anta att alla Blackrocks kunder kommer att investera i Bitcoin, och därför häller de mellan 2,5% och 6,5% av deras AUM i Bitcoins marknadsvärde. Jag är helt för att ta en fräck genväg på en modell här och där, men kom igen.

Detta är dock fantastiska nyheter för Bitcoin som helhet och så mycket verkar obestridligt. Det här är den typen av hausseartade signaler som verkligen hjälper till att ta tillgången – som jag ser som sin egen fristående tillgångsklass – till nästa nivå. Det är ett anmärkningsvärt tecken på institutionellt antagande, en som skulle ha varit en avlägsen dröm för några år sedan.

Vad som är intressant är reaktionen på Bitcoins pris, som steg stadigt men inte spektakulärt på nyheterna, med ett hopp på cirka 4%. Jämför detta med Teslas tillkännagivande att biltillverkaren höll Bitcoin på sin balansräkning under första kvartalet förra året, då Bitcoin hoppade 15%.

Blackrock är den största institutionella penningförvaltaren i världen, och detta tillkännagivande innebär att dess kunder nu kommer att ha tillgång att köpa Bitcoin. Coinbase-investerare såg detta på aktiemarknaden, där den ansträngda aktien inte såg lika kämpad ut efter en 75-procentig pump av nyheterna.

Jag är inte bekväm med att sätta en siffra på vad detta betyder, så du kommer inte få några rubriker ”Bitcoin går till $1 miljon” av detta. Analysen av Elmandjra är felaktig av många anledningar – för att lägga till ytterligare en, om Blackrock-klienter investerar massa i Bitcoin, kommer detta att starta en dominoeffekt med andra institutionella chefer, vilket innebär att mer pengar sannolikt kommer att strömma in. Blackrock kommer inte bara plötsligt laddas i det orangea myntet isolerat, och resten av marknaden står stilla.

Så ja, det här är fantastiska nyheter för Bitcoin-tjurar. Men siffrorna säger Bitcoin till $500 000? Nä – det är bara ett slumpmässigt påstående egentligen.

Men hallå, om någon har kontakt med Elmandjra så skulle jag gärna gräva ordentligt i siffrorna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money