Funderingar från redaktören: har Peter Schiff rätt om Bitcoin?

Av:
sep 16, 2022
  • Peter Schiff kan ha rätt om Bitcoins prisutsikter.
  • Schiff sa att Bitcoin är avsett att nå $10 000-nivån.
  • Investerare reagerar inte positivt på Bitcoin-katalysatorer.

Det är svårt att vara en Bitcoin-tjur (BTC) nuförtiden. Det senaste Bitcoin-priset ligger på $20 000 och de två senaste försöken att få tillbaka $25 000-nivån har misslyckats.

För att återta sina toppnoteringar på runt $68 000 måste Bitcoin fördubblas i värde och sedan få ytterligare 70% efteråt. På andra sidan av handeln måste Bitcoin släppa ytterligare $9 000 eller så för att nå den mycket angelägna $10 000 nivån.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Hatar att säga det, men allas favorit (eller minst favorit) Bitcoin-björn Peter Schiff vinner debatten. Tänk på vår tidigare artikel om Peter Schiff som du kan läsa här. Schiff använde teknisk analys för att argumentera i mitten av augusti att rallyt som drev Bitcoin till $24 000-nivån var falskt.

Rättvis varning: Schiff är på den förlorande sidan av handeln när han ställs mot hodlers som köpte Bitcoin för flera år sedan. Men med 40% (sannolikt mycket mer nu) av bitcoin-investerare under vattnet, fokuserar den här artikeln på prisåtgärden på kort sikt.

Bitcoin-katalysatorerna som är allt annat än

Invezz rapporterade tidigare i september 2021 om hur Schiff hävdade att användning av kryptovaluta skulle resultera i högre konsumentpriser. Två månader tidigare täckte en annan artikel Schiffs kommentarer om att Bitcoin är dömt att hålla $30 000-nivån.

Allt som sagt, Schiff håvar in Ws big time – åtminstone för dem med en mycket kort tidsram.

De senaste Bitcoin-nyheterna är fulla av vad som verkar vara hausseartade katalysatorer som skulle bevisa att Schiffs baisseartade hållning är felaktig. Till exempel beskriver Forbes BlackRocks (BLK) nya spot bitcoin private trust som en ”game-changer” som öppnar Bitcoin för BlackRocks 10 biljoner dollar warchest.

Fidelity, Citadel och Charles Schwab tillkännagav också lanseringen av en Bitcoin- och kryptovalutabörs som kommer att kallas EDX Markets (EDXM).

Pressmeddelandet citerar EDXM:s styrelse som konstaterade att kryptovalutamarknaden är en ”1 biljon dollar global tillgångsklass med över 300 miljoner deltagare och förträngd efterfrågan från ytterligare miljoner.”

Var och en av dessa utvecklingar i sig bör övertyga alla som sitter vid sidan av att nu är ett bra tillfälle att köpa Bitcoin. Men, nej. Bitcoin-priset tog inte fart, vilket bevisar att det som verkar vara uppmuntrande och hausseartad utveckling är allt annat än.

Så vad kommer det att krävas för att stödja Bitcoins högre pris? BlackRock är världens största kapitalförvaltare medan Citadel anser sig vara ”de finansiella marknadernas Amazon.”

Jag kan inte föreställa mig några mer meningsfulla katalysatorer som kommer att driva Bitcoin någonstans nära dess toppar. Med andra ord, Schiffs segerdans (förutsatt att han gör en) kommer att fortsätta ganska länge, om inte på obestämd tid.

Men hur är det med El Salvador?

El Salvadors experiment med Bitcoin som lagligt betalningsmedel har passerat ettårsstrecket och att säga att det har varit en framgång är en del av sanningen. En del av det ursprungliga förslaget från president Nayib Bukele till det globala finanssamhället var ”investera här och tjäna alla pengar du vill.”

Som en påminnelse handlades Bitcoin nära $47 000 vid den tiden. Du behöver inte påpeka dess aktuella handelspris.

Nyligen lyfter Reuters fram en studie från National Bureau of Economic Research (NBER) som fann att bara 20% av befolkningen laddade ner kryptoplånboken Chivo kort efter att den erbjöds allmänheten med en gratis kredit på $30. Spola framåt till 2022 och ”nästan inga nedladdningar har skett.”

Rapporten säger också att lokalbefolkningen inte förstår Bitcoin och inte heller ”litar på det.” Detta är ovanpå myntets extrema volatilitet och höga avgifter. Med tanke på El Salvadors status som ett land i tredje världen, är det verkligen ett misslyckande att lägga till fler ekonomiska svårigheter för dess folk på bekostnad av Bitcoin.

Vår dataanalytiker Dan Ashmore reste till El Salvador för att se Bitcoin-experimentet i första hand. Du kan läsa hans underbara artikel här men hans observationer stämmer mer eller mindre överens med NBER-rapporten.

Och säger till mig:

Bitcoin är ett komplicerat koncept som det tar tid att komma runt. I El Salvador förklarades det lagligt betalningsmedel över en natt utan föregående varning till folket – meddelat från en Bitcoin-konferens i Miami. Bristen på input från folket, och frånvaron av tillräcklig utbildning för att informera folk om hur man använder det och vad det kan vara till nytta för, har skadat hela projektet hittills.”

Men vem hade rätt i El Salvadors Bitcoin-experiment från dag ett? Du gissade rätt, allas favorit (eller minst favorit) Bitcoin-björn. Schiff sa på RT kort efter att Bitcoin blev lagligt betalningsmedel:

El Salvador är i mycket problem. Vad de behöver är en dos fri marknadskapitalism. De behöver massiv avreglering, de behöver mindre regering. De måste frigöra entreprenörsandan i det landet. Och istället för att anamma Bitcoin borde de anamma kapitalismen. Det är vägen ut ur den här röran.

Jag vill inte att Peter Schiff ska ha rätt, men det har han

Jag har inget emot Peter Schiff, han verkar vara mycket välinformerad och utbildad om Bitcoin och kryptovalutamarknaden. Mycket av det hat som riktas mot honom härrör från småpartiskhet från Bitcoin Bros som inte tolererar åsikter utifrån.

Jag har ’skin in the game’, så det ligger i mitt eget ekonomiska intresse att Schiff har fel. Min huvudsakliga exponering för Bitcoin är genom ett Bitcoin-gruvföretag som heter BitFarms som handlar på Toronto Stock Exchange och Nasdaq.

Ungefär som det digitala myntet tar aktien stryk, ned 75% sedan början av 2022 utan någon lättnad i sikte.

Aj.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money