De tre viktigaste statistikerna för investeringar

Av:
sep 20, 2022
Uppdaterad: sep 26, 2022
 • Börsen har i genomsnitt avkastat 8,5% årligen
 • Aktiva investerare presterar sämre än aktiemarknaden
 • Historien hävdar att det finns gott om skäl att köpa här, trots min rädsla för ekonomin

Det finns tre extremt kraftfulla statistiker för investeringar. Faktum är att jag tror att de är de tre viktigaste uppgifterna som en investerare kan förstå. De är otroligt enkla men har långtgående effekter.

 1. De flesta aktiva investerare lyckas inte slå marknaden
 2. S&P 500 har en inflationsjusterad historisk avkastning på 8,5% i genomsnitt
 3. Marknaden är extremt volatil

Denna statistik är långt ifrån hemlig, men den förbises också konstigt av många medier och investerare. Mänskliga känslor är en kraftfull sak, antar jag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aktiv förvaltning presterar sämre än indexfonder

För det första är påståendet att de flesta aktiva avkastningar misslyckas med att slå marknaden objektivt sett sant, så enkelt är det. För att undvika tvivel använder jag S&P 500 som en proxy för ”marknaden”, så genomsnittet på 8,5% är riktmärket att slå. Att slå marknaden är svårt.

Många studier har gjorts på detta, och i stort sett varenda en har aktiva investerare som inte lyckas matcha marknaden på lång sikt. Detta är genom en kombination av avgifter: transaktionsavgifter, förvaltningsavgifter, analysavgifter, admin, analytikerlöner etc – listan fortsätter, allt äter på investerarnas avkastning.

Om du vill undersöka bevisen bakom detta mer, visar den här studien att 87% av amerikanska chefer underpresterade riktmärket mellan 2005 och 2020. Kanske mer illustrativt är denna studie från S&P Global, som målar upp en fin bild av jämförelsen år-till-år. Oavsett vad det slutliga antalet är, har i stort sett varje studie backat upp passiv förvaltning.

S&P 500 trendar uppåt på lång sikt

Låt oss ta en snabb utflykt nedåt minnesbanan:

 • 1973 oljekris och inflationsspiral.
 • Latinamerikas skuldkris, 1980-talet,
 • 1990-talets skandinaviska bankkris.
 • Dot-com-bubblan, tidigt 00-tal.
 • 2008 års finanskrasch.
 • COVID-19-pandemin, 2020.

Det är bara ett trevligt litet urval av några kriser som vi har mött i den senaste historien. Och genom det hela har börsen fortfarande legat på 8,5% i snitt.

Visst, det känns som att världen faller in i oss just nu. Det är både deprimerande och overkligt att vi befinner oss i 2022 och det är krig i Europa. Inflationen stiger till nivåer som inte setts sedan 70-talet. Federal Reserve flaxar runt och försöker tygla allt. Den internationella skuldsättningen är på rekordnivåer. Hela ekonomins långsiktiga hälsa känns lika osäkra som någonsin tidigare.

Och ändå, ta en titt på diagrammet nedan.

Historiens tyngd ligger på aktiemarknadens sida.

Om du har följt mitt arbete nyligen kommer du att veta att jag är ganska baisse när det gäller ekonomin. Jag är faktiskt direkt rädd för framtiden. Men är min magkänsla tillräckligt för att övervinna kraften i de historiska avkastningarna som visas av de två rubrikstatistikerna i den här artikeln? Vem är jag att tro att jag är så smart att jag kan slå marknaden, inför alla dessa bevis?

Mitt inlägg för ett par veckor sedan beskrev detta bra – jag är lika pessimistisk som nästan alla andra om framtiden, men ändå köpte jag min största del av aktier för detta året.

Tidshorisont och risktolerans är viktigt

Naturligtvis är förbehållet här att allt detta är förankrat till oavsett din tidshorisont som investerare, såväl som din risktolerans.

Själv är jag ung utan barn eller bolån. Mitt enda stora inköp på kort till medellång sikt kommer sannolikt att vara ett bulkköp av ris på Sainsbury’s (det är så mycket billigare att köpa de stora påsarna, och det sparar många en stormarknadsresa).

Men den kortsiktiga volatiliteten på aktiemarknaden är ett farligt odjur. I grund och botten är det därför investerare får betalt 8,5% per år – för att bära denna volatilitet. Om dina portföljmål och risktolerans inte tillåter dig att bära denna volatilitet, med vetskapen om att din investering kan vara 50% lägre om några månader, så är det inte investeringen för dig.

Återigen, ett superenkelt diagram nedan visar hur upp-och-ned marknaden kan vara. Titta bara på 2008 (-37% avkastning) för att se hur snabbt saker och ting kan förändras. Även nio månader in på året är marknaden redan lägre än 19% när jag skriver detta.

Bör jag köpa aktier?

Inför alla dessa bevis är argumentet att köpa aktier starkt – åtminstone en indexfond – efter den våldsamma nedgången på marknaderna, om din tidshorisont är lång.

Marknaden går upp – det är oundvikligt. Det är bara en fråga om när och hur mycket smärta du måste bära på kort sikt. För mig är mina känslor om ekonomins förestående undergång sanna, men historien är för tung – och min tidshorisont för lång – för att jag inte ska vara intresserad efter denna tillbakagång. Jag måste bara bita ihop tänderna och glömma priserna för det förutsebara, och be att min aning är fel om ekonomin.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money