När Glazers söker försäljning, hur mycket är Manchester United värt?

Av:
Nov 28, 2022
Listen to this article
  • Manchester Uniteds ägare är enligt uppgift öppna för att sälja klubben
  • PSG-ägare funderar också på att avyttra sig, med en värdering på 4,2 miljarder dollar
  • Insiders hävdar att 8,5 miljarder dollar är målförsäljningen

Jag skrev tidigare om ekonomin i Manchester United i en djupdykning för ett par månader sedan.

Jag pratade om det kontroversiella hävstångsköp genom vilket Glazers tog kontroll över klubben, såväl som utdelningsströmmarna de har fått tillbaka, skulden för klubben och kapitalutgifterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Förra veckan meddelade de impopulära ägarna att de “börjar en process för att utforska strategiska alternativ” för Manchester United. Det är något extremt företag som talar för “vi vill typ sälja, men bara om vi får ett bra pris”.

De kommer att hoppas att detta löser fansen, ungefär som Mike Ashley brukade göra med Newcastle innan han så småningom sålde klubben förra året (ett faktum som jag tyvärr är väl medveten om, som ett Newcastle-fan). Skillnaden mellan att “överväga en försäljning” och att faktiskt sälja klubben är enorm. Men det är varken här eller där.

Så, vad är Manchester United värt?

Qatariska ägare siktar på en värdering på 4 miljarder euro för PSG

Nyheten föregick ett annat intressant tillkännagivande i fotbollsvärlden. Och jag menar inte att Cristiano Ronaldo tar ett blad ur Meghan Markles bok genom att ge en skakande intervju som stängde dörren för hans katastrofala andra omgång i Premier League.

Jag menar Qatariernas planer på att avyttra Paris Saint-Germain, fransk fotbolls titaner. Det ägs av Qatar Sports Investments (QSI) sedan 2011, detta är ett dotterbolag till Qatar Investment Authority (QIA), den statligt drivna suveräna förmögenhetsfonden i Qatar.

De franska mästarna har sedan tidigare i år fört diskussioner med flera investerare om att sälja en andel på mellan 10% och 15%. Värderingen som vi riktar in oss på ger ett riktmärke med vilket vi kan värdera Manchester United.

PSG-presidenten Nasser Al-Khelaifi beskrev målet som “över 4 miljarder euro” men varnade för att en sådan affär kan “ta månader”. Om vi tar fram våra miniräknare och vänder detta till dollar, översätts det till en värdering på cirka 4,2 miljarder dollar, vilket är ett betydande steg upp mot ett annat riktmärke vi har – Chelseas, som såldes för några månader sedan för cirka 3,2 miljarder dollar vid den tiden (2,5 miljarder pund) till ett investeringskonsortium ledd av amerikanen Todd Boehly.

Är Manchester United mer värt än PSG?

Om PSG kunde hämta investeringar som värderar klubben till 4 miljarder euro, skulle detta utan tvekan vara en välsignelse för Manchester Uniteds ägare. PSG värderades senast av Forbes till 3 miljarder euro, även om Forbes avsevärt underskred värderingen av Chelsea innan dess försäljning.

Värderingarna har skjutit i höjden de senaste åren för idrottslag. Detta beror främst på växande sändningsaffärer, som har eftersträvats av stora institutionella investerare.

Vi har också sett statliga pengar axla sin väg in i spelet också. Bortom Qatar och PSG togs Newcastle över av den saudiska suveräna förmögenhetsfonden tidigare i år, vilket väckte alla möjliga motstridiga känslor för oss Newcastle-fans. Manchester City är det andra slående exemplet, som ägs av en medlem av Abu Dhabis kungafamilj.

PSG:s ägare köpte klubben för endast €70 miljoner 2011, vilket i dagens termer ser ut som ett fynd bättre än att värva Nick Pope för €10 miljoner (som förresten borde börja för England). Således skulle en försäljning på 4 miljarder euro representera en snygg 57X avkastning på investeringen. Naturligtvis finns det frågan om att 1,6 miljarder euro spenderas på spelare under tiden, vilket fortfarande bleknar intill en summa på 4 miljarder euro.

När man jämför Manchester United med PSG är det engelska laget på en annan nivå. Forbes värderade dem till 4,6 miljarder dollar i maj i år, där PSG kom in på 3,2 miljarder dollar.

Om man tittar på Manchester Uniteds aktiekurs är det egna kapitalet värderat till 3,5 miljarder dollar, med en värdering på 4 miljarder dollar om skulden ingår. Detta betyder dock inte att klubben skulle säljas för så mycket – fråga bara Elon Musk om han tycker att Twitter är värt de 44 miljarder dollar han betalade för det.

Jag själv och de andra investerarna betalar uppenbarligen för mycket för Twitter just nu, den långsiktiga potentialen för Twitter är enligt min åsikt en storleksordning större än dess nuvarande värde

Elon Musk

Kan Man United säljas för 8,5 miljarder dollar?

Rapporter tyder på att insiders siktar på en värdering på 7 miljarder pund för Manchester United, vilket motsvarar cirka 8,5 miljarder dollar.

För mig är detta fantasiprat. Det finns inget sätt att klubben är värd över dubbelt så mycket som Chelsea är. Mitt tidigare inlägg beskrev överföringsutgifterna, renovering av stadion och akademiinvesteringar som också skulle krävas – detta sammanhang betyder att en siffra på 7 miljarder pund är ännu mer långsökt.

Frågan här handlar om huruvida de nya ägarna skulle kunna tjäna pengar på Man Uniteds utomordentligt stora fanbas. Detta är ett långvarigt problem inom fotbollen, eftersom de flesta klubbar kämpar för att gå med vinst trots enormt stöd runt om i världen.

En siffra på 7 miljarder pund verkar anta att denna massinkomstgenerering kommer att äga rum. Om ägare kan utnyttja det enorma varumärkesvärdet av Manchester United-namnet för att öka försäljningen av varor, och skapa kompletterande intäktsströmmar som samarbeten, medieproduktion och otaliga andra alternativ, då kan en värdering som denna vara meningsfull. På många sätt liknar det logiken som Musk pekar på i sitt Twitter-citat ovan.

I slutändan är det dock inte basfallet. Det är inte heller där riktmärken kommer in, som Chelsea och eventuellt PSG. Om PSG lyckas få en värdering på 4,2 miljarder dollar finns det ingen anledning att tro att Man United inte kan få 1,5X av det, vilket skulle placera det på 6,2 miljarder dollar. 1,5X skillnaden är ungefär vad Forbes tilldelade skillnaden i värde mellan klubbarna enligt deras ovanstående studie också.

Återigen, fotbollsklubbar är illikvida bestar – det är en utmaning att värdera dem. Och när passion är inblandad, vem vet? Manchester United är fortfarande den största klubben i världen, om än utan framgångarna på planen på senare tid för att matcha den statusen.

Det krävs trots allt bara en köpare.