Är guld ett bra köp i januari 2023?

Av:
Dec 26, 2022
Listen to this article
  • Guldpriset har stigit de senaste veckorna
  • Inflationen har börjat ge signaler om lättnader i USA
  • Den första motståndsnivån är $1850

Guldpriset har stigit från $1630 till $1824 sedan början av november 2022, och det nuvarande priset ligger på $1797.

Inflationen har börjat ge signaler om lättnader i USA, och på grund av detta hoppas investerare att Federal Reserve kan antyda att räntehöjningstakten bromsas vid deras kommande möten.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är viktigt att notera att den mest betydande kraften bakom guldprisfallet under 2022 var apprecieringen av den amerikanska dollarn orsakad av den aggressiva penningpolitiken från den amerikanska centralbanken.

Höga räntor påverkade guldets status som en säkring mot stigande inflation negativt eftersom de översattes till högre alternativkostnader för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Om den amerikanska centralbanken sänker takten i räntehöjningarna vid sitt nästa möte i januari, kommer den amerikanska dollarn att depreciera och guldpriset stiger över de nuvarande nivåerna. Jim Wyckoff, senioranalytiker på Kitco Metals, sa:

Vi kommer att se en bättre efterfrågebild på guld 2023. Inflationen kan fortfarande vara problematisk, men centralbankerna kommer att, runt mitten av året, börja släppa gasen, och det kommer att vara ett stöd för ädelmetallmarknaderna.

Scenariot förbättras för guld, och investerare bör också överväga att den globala ekonomin står inför en recessionsrisk som kan påverka företagens vinster och aktiemarknader. Guld anses vara en säker tillgång och marknadsaktörer rör sig vanligtvis mot trygga tillgångar i tider av lågkonjunktur.

Teknisk analys

Guldpriset har stigit mer än 10% sedan början av november och avslutade veckan på $1797. Priset testar igen det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket verkligen är ett positivt tecken och en indikation på att “tjurar” skulle kunna behålla kontrollen över priset.

Datakälla: tradingview.com

Den första motståndsnivån ligger på $1850, och om priset hoppar över detta motstånd, skulle det vara en fast “köp”-signal. Nästa kursmål kan vara motstånd på $1900 eller till och med nivåer över.

Den nuvarande stödnivån ligger på $1750, och om priset faller under detta stöd kan nästa prismål vara runt $1700.

Sammanfattning

Guldpriset har stigit de senaste veckorna, och vi kan se ännu högre priser under de kommande veckorna om Fed bromsar takten i räntehöjningarna. Om priset hoppar över $1850 skulle det vara en signal att handla guld, och vi har en öppen väg till motstånd vid $1900.