Kan 2023 bli guldets år? Metallen når 6 månaders högsta

Av:
Jan 3, 2023
Listen to this article
  • Guld nådde en 6-månaders högsta på tisdagen och handlades nära $1 850 per uns
  • Historiskt sett har guld överträffat i tider av osäkerhet
  • 2023 kan bli ett avgörande år för metallen, särskilt om centralbankerna blir duvaktiga

2023 kan bli ett avgörande år för metallen, särskilt om centralbankerna blir duvaktiga.

Guld. Det har fascinerat och förhäxat mänskligheten i tusentals år nu. De flesta av oss är överens om att det ser snyggt ut, medan dess inneboende egenskaper – det är rimligt utbytbart, dess utbud är relativt fast och det är hållbart – är obestridliga.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När det gäller guldutsikterna som en investering blir det dock betydligt mer polariserande. Guldbaggar hävdar att kollapsen av guldmyntfoten 1971 var ett förödande slag för ekonomin, och samlar betydande bitar av deras rikedom i den glänsande metallen för att säkra sig mot skenande inflation. Nej-sägare hävdar att guld är en fruktansvärd investering.

Hur har guld presterat historiskt?

Jag skrev denna djupdykning i maj förra året och bedömde guldets prestanda historiskt. När jag tittade på avkastningen sedan 1971, ritade jag guld mot lågkonjunkturperioder. Mönstret är tydligt:

Det vill säga, guld presterar kontracykliskt. Det stiger i pris när ekonomin krymper. Investerare strömmar till säkerhet, och gulds långa historia av stabilitet och bevarande av välstånd lockar kapital i dessa tider.

Den andra faktorn som driver guld är inflationen. Jag ritade guld mot inflation nedan, vilket på ett bra sätt belyser hur korrelerad den blanka metallen är till devalveringen av fiat-valutan.

Guld har kämpat på

De två ovan nämnda variablerna förklarar varför guld har blivit ho-hum i år. Osäkerheten har ökat till extremt höga nivåer givet händelser i Europa med Putins krig – vars effekter tydligt kan ses i mars 2022 i efterdyningarna av invasionen, då guldpriset steg norr om 2 000 dollar per uns.

Men å andra sidan har Federal Reserve och andra centralbanker varit envisa i sin hållning att räntorna kommer att höjas för att komma över inflationen. Denna beslutsamhet att bekämpa inflationen som prioritet nummer ett innebär att guldets största katalysator aktivt begränsas genom stramare penningpolitik.

Som ett resultat har detta tjänat till att dra tillbaka priset på guld, vilket grafen visar har tickat ner sedan april när vi övergick till detta nya ränteparadigm.

Guld öppnade för handel 2022 med $1 830 per uns och stängde den på $1 820 per uns. Även om det verkar väldigt tråkigt, skulle investerare över hela världen tycka du är tråkig just nu, eftersom portföljerna är röda och har smärta överallt efter att risktillgångarna försvann det senaste året, vilket framhävdes av att aktiemarknaden stängde med över 19%, dess värsta år sedan 2008.

Kommer guldet att gå upp 2023?

Jag skrev om guldets fortsatta fall i september förra året, då Federal Reserve vägrade att vika sig över hållning att inflationen var första prioritet.

Sedan dess har guld rört sig uppåt för att göra anspråk på en 6-månaders högsta, och handlas nära $1 850 några dagar in i 2023. Stigande recessionsförväntningar under de senaste månaderna har drivit metallen uppåt, med investerare som har diagrammet ovan i åtanke och gått in i metallen i väntan på tuffa saker framöver.

Investerare satsar på att räntorna kommer att tvingas toppa 2023 när hoten om lågkonjunktur växer, vilket betyder att guld kommer att få tillbaka sin inflationsberättelse. Vissa förutspår till och med att inflationen kan komma tillbaka med en hämnd efter detta.

“Inflationen nådde en topp“, twittrade Michael Burry, från Big Short-kändisskapet, på nyårsdagen. “Men det är inte den sista toppen av den här cykeln. Vi kommer sannolikt att se KPI lägre, möjligen negativt under 2H 2023, och USA i lågkonjunktur av någon definition. Fed kommer att skära ner och regeringen kommer att simulera. Och vi kommer att få ytterligare en inflationspik”

Den andra faktorn här är centralbanker som köper guld. Banker samlade på sig en rekordmängd av metallen förra året, vilket bidrog till att stödja dess pris när tillgångar på andra håll kratrade.

Men som alla tillgångar kommer det att bero på vad Fed i slutändan gör. Ekonomer är delade över när räntesänkningar kommer att ske, samt hur snabbt inflationen kan sänkas.

Mina känslor? Jag skulle inte bli förvånad över att se centralbankerna bli duvaktiga 2023 när rädsla för lågkonjunkturen tänds, tvingade att sänka räntorna. Denna duvapolitik skulle göra underverk för guldet, vilket skulle spetsa ut den inflationshämmande berättelsen som diskuterades tidigare. Men tiden får utvisa det, och som det mesta nuförtiden finns det en jäkla massa osäkerhet att vada igenom först.